Amazonas regnskog har gått från att absorbera koldioxid till att nu släppa ut en miljard ton koldioxid per år, enligt en ny studie från National Institute for Space Research i Brasilien.
Amazonas släpper ut mer CO2 än skogen absorberar
Mest läst i kategorin
Världens största tropiska skog, Amazonas regnskog i Brasilien brukar ibland kallas för “jordens lungor”. Det är visserligen ett påstående som ledande forskare länge kallat för strunt – men tidigare har skogen i alla fall varit en positiv faktor för klimatet.
Men inte längre. Enligt ny forskning från National Institute for Space Research i Brasilien släpper skogen nu ut en miljard ton koldioxid per år – betydligt mer än den kan absorbera.
Varorna går på export
Det beror bland annat – men inte bara – på rekordmånga skogsbränder, som ofta startas med flit för att rensa ut land för att producera nötkött och soja. Det är en politik som Brasiliens president Jair Bolsonaro står bakom och fått hård kritik för, skriver The Guardian. Mycket av virket, nötköttet och sojan exporteras från Brasilien.
Forskningsmetoden som användes var att samla in CO2-data med små flygplan på en höjd av 4 500 meter under det senaste decenniet. Särskilt oroande tycker forskarna det är att även där det inte pågår några skogsbränder är utsläppen av CO2 högre än vad träden kan absorbera.
Svagare för varje år
De tror att det beror på att skogen blivit svagare och svagare för varje år, och eftersom det är skogen som producerar regn i regionen så blir det mindre regn när det finns mindre skog – med torka och fler skogsbränder som följd.
”De första mycket dåliga nyheterna är att skogsförbränning producerar ungefär tre gånger mer koldioxid än skogen absorberar. Den andra dåliga nyheten är att platserna där avskogningen är 30 procent eller mer visar koldioxidutsläpp 10 gånger högre än där avskogningen är lägre än 20 procent”, säger forskningsledaren Luciana Gatti på National Institute for Space Research i Brasilien till The Guardian.
“Vi har en mycket negativ spiral som gör skogen mer mottaglig för okontrollerade bränder. Vi behöver ett globalt avtal för att rädda Amazonas”, säger hon.
Läs hela artikeln hos The Guardian.
Läs mer: Avverkningen av regnskog ökade