Dagens PS

Framtidens mobilnät kan "förändra ditt liv"

5g-mobilnät-uppkoppling
Lanseringen av 5G är fortfarande många år bort
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 09 apr. 2019

Lanseringen av 5G är fortfarande många år bort, men redan nu finns visionen av vad den nya tekniken kan innebära. Med en hastighet som är 5 gånger snabbare än 4G så skall 5G vara nätverket som kopplar upp världen på riktigt.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om att amerikanska Verizon redan lanserat sitt 5G-nätverk. Detta kan uppfattas som en sorts pseudo-lansering, i och med nätverkets ytterst begränsade tillgänglighet. Det finns en stor mängd prestige i att vara först med den nya tekniken, men som det ser ut i dagsläget så går Verizons nya 5G-nät bara att använda i deras flaggskeppsbutik i Chicago och på ett fåtal offentliga platser i stadens kärna. Tekniken är flera år från att vara redo för den stora massan.

Över 20 miljarder uppkopplade prylar redan nästa år

Allt fler prylar i vår vardag är numera uppkopplade till internet, och den nya tekniken kommer göra det möjligt för de alla att kommunicera med varandra och därmed serva dig på bästa sätt, skriver Illustrerad Vetenskap i en lång artikel på nätet.

IoT, alltså Internet of Things, är ett populärt uttryck för alla nya prylar som har internetuppkoppling. Det kan röra sig om allt från smarta högtalare till mikrovågsugnar med röstassistent.

Enligt analysfirman Gartner fanns det 6,8 miljarder uppkopplade enheter i världen för ett par år sedan, och redan 2020 skulle den siffran kunna vara det tredubbla. Varje förbindelse som en enhet gör upptar en liten del av frekvensen, så när antalet uppkopplade enheter stiger explosionsartat så får mobilnätstekniken svårt att hänga med.

ar-glasögon-microsoft-hololens

Ny teknik, nya hinder

Det finns fortfarande en del hinder att överkomma innan tekniken är färdig för marknaden. Det nya nätet skall använda så kallade millimetervågor, det vill säga band på väldigt höga frekvenser. Dessa vågor har kortare räckvidd än de som används idag, och det finns risk att allt för många basstationer måste placeras ut för att uppnå samma täckning som 4G har i dagsläget. Millimetervågor är dessutom svagare, och kan ha problem att räcka igenom byggnader eller till och med störas av höga träd.

ANNONS

En teknik som verkligen skulle komma till sin rätt med det nya mobilnätet är AR – augmented reality (förstärkt verklighet). Glasögon med AR-teknik skulle kunna vara uppkopplade dygnet runt och med en tillräckligt snabb och kraftfull mobil uppkoppling kunna visa uppdaterad och relevant information mycket snabbt. 5G kan bli en revolution som förändrar hela synen på vår omvärld och hur vi interagerar med den.

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS