Dagens PS

Gibraltar skärper regler för krypto-företag

Krypto: Gibraltar skärper regler för krypto-företag
Gibraltar var först med reglering av kryptohandel, och kommer nu med skärpningar av reglerna. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 28 apr. 2022Publicerad: 28 apr. 2022

Gibraltar har blivit lite av en krypto-hub. Nu inför man fler regler för krypto, den här gången för att försvåra marknadsmanipulation och insiderhandel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det brittiska territoriet Gibraltar vill vara en hub för kryptoföretag, och bland annat har FTX, Huobi och Bullish etablerat sig där. Gibraltar var tidigt ute med att reglera kryptomarknaden, och nu införs en ändring i det tidigare reglementet.

Först med reglering av krypto

Ändringen siktar på att komma åt marknadsmanipulation och insiderhandel. Enligt CNBC informerar Gibraltar Financial Services Comission kryptoföretagen att de måste försöka förhindra “manipulation eller olämplig påverkan av priser, likviditet eller marknadsinformation, eller andra uppföranden som är skadliga för marknadens integritet”.

“Vi var den första jurisdiktionen som 2018 lanserade det lag- och regelverk, och vi är nu den första jurisdiktionen som lanserar ett regelverk för marknadsintegritet”, säger Gibraltars digitaliserings- och finansmarknadsminister Albert Isola till CNBC. 

Gibraltarbörsen köpt av Valereum

Gibraltar-börsen gick för en tid sedan med på att köpas av Valereum, ett blockkedjeföretag, med målet att bli den första reglerade börsen för aktie- och kryptohandel.

Enligt Albert Isola är det senaste draget inte ett marknadsföringsknep i en allt mer konkurrensutsatt marknad. Bland annat ska USA och Storbritannien införa nya regler för kryptomarknaden.

“Vi vill ha ett litet med högkvalitativt antal företag inom vår jurisdiktion”, säger Isola till CNBC. “Jag tror att fler och fler jurisdiktioner inser att det är nödvändigt ”, fortsätter han.

ANNONS
Kryptofonden

Gibraltar har lockat flera kryptobörser att etablera sig, och satsar på att reglera marknaden. (Foto: Unsplash)

Skatteparadis-stämpel tvättas bort

Gibraltar har tidigare fått kritik för att vara ett skatteparadis. Bland annat har ett flertal brittiska spelföretag flyttat dit, delvis för de gynnsamma skatterna. Enligt Isola följer Gibraltar den standard för transparens och informationsutbyte som gäller i Storbritannien. Det gäller också för kryptobörserna, och ribban för att få tillträde ligger högt, säger Albert Isola.

Efter att Spanien och Storbritannien förra året slöt avtal om samarbete när det gäller beskattning gick Spanien med på att stryka Gibraltar från listan över skatteparadis.

Läs även: Krypto: 615 miljoner stulna i hackerattack 

Läs även: Svajigt på kryptobörsen när bitcoin fortsätter sjunka

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS