Dagens PS

Fintech i kris: Lägre värdering, uppskjutna börsintroduktioner

Krasch för tech-noteringar 2022 – blir nästa år bättre?
Sebastian Siemiatkowskis Klarna tappade 85 procent i värde under katastrofåret 2022. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 09 juni 2022Publicerad: 09 juni 2022

Företagen inom fintech krisar på löpande band. När de makroekonomiska förhållandena försämras tappar bolagen värde. Investerarna tappar intresset för branschen, och på mässan Money 20/20 varnar företagsledare för tuffare tider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När världsekonomin går nedåt drabbar det också fintech-bolagen. John Collison, medgrundare till betaltjänsten Stripe, säger att han inte kan garantera att värderingen på 95 miljoner dollar för Stripe stämmer i dagens ekonomi, enligt CNBC.

Svenska Klarna gör jätteförlust, presenterar sparpaket och sparkar 700 anställda.

Tvärstopp för tillväxt

Branschmässan Money 20/20 i Amsterdam går i moll. Den snabba tillväxten för branschen har slagit tvärstopp, och nu söker sig investerare bort från de snabbväxande bolagen som inte ger vinst.

Den globala ekonomins nedgång innebär att fintech-bolagen har svårare att få in riskkapital, och företagens värde sjunker.

Fintech skjuter på IPO

Den digitala banken Zopa, med säte i Storbritannien, planerade för en börsnotering i slutet av året. Det verkar inte längre troligt. Inflationschock och kriget i Ukraina påverkar både den privata och den offentliga marknaden negativt, skriver CNBC, och därmed blir börsnotering mindre intressant.

“Det måste finnas en marknad”, säger Zopas vd Jaidev Jardana till CNBC. “Marknaderna finns inte – inte för fin, inte för tech.”

ANNONS

“Vi får helt enkelt lov att vänta tills marknaden är på rätt ställe”, fortsätter han. “Du vill bara göra en IPO en enda gång, så vi måste vara säkra på att göra det i rätt tid.”

Investerarna tappar intresset

Techsektorn har varit hårt utsatt hela året. Med stigande räntor är framtida vinster i tillväxtbolag mindre intressanta. Enligt CNBC säger ett flertal chefer och investerare att gör det svårare för fintechföretagen att ta in kapital.

Det finns en rädsla för att fintechs tillväxt kommer att minska när höjda priser får konsumenterna att dra åt svångremmen. På tisdagen varnade Världsbanken för en långvarig stagflation, enligt CNBC.

Läs även: Klarna gör jätteförlust – 2,5 miljarder minus för Q1 

Läs även: Apple utmanar Klarna – satsar på “köp nu, betala senare” 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS