Tidningen Fyens uppger att Facebook har planer på att smälla upp ett datacenter i Odense och förhoppningen är att satsningen ska generera hundratals eller kanske till och med tusentals jobb.

ANNONS

I artikeln nämns Luleå i Norrbotten i Sverige med sina två enorma serverhallar och där Facebook redan har placerat sitt europeiska datacenter. En rapport som gjorts och som refereras av Fyens visar att Facebooks verksamhet i Luleå på sikt kan komma att resultera i 4.500 heltidsjobb. Runt 300 arbetar för tillfället med Facebooks verksamhet i Luleå och i rapporten framgår det att flera miljarder investerats.

Danskarna hoppas nu att Facebooks planerade satsning ska ge samma uppsving. Enligt skissen ska Facebooks datacenter hamna i Tietgenbyen i Odense. Det väntas ge 1.200 byggarbetare jobb initialt, skriver tidningen.

Men stadsdirektör Stefan Birkebjerg Andersen är fåordig, eftersom han är rädd för att det annars kan skada processen.

Däremot säger han att kontakter pågår med investerare och företag som vill etablera sig i staden.

Fyens uppger att Facebook redan intecknat 68 miljoner danska kronor för en tomt i Tietgenbyen i Odense, men det finns en sak som enligt tidningen kan sätta käppar i hjulet för projektet. Det handlar om en grön energiskatt som först måste avskaffas innan datacentret kan bli verklighet.

LÄS MER: ”Facebook til Odense: Datacenter skaber tusindvis af job” [Fyens] ›

LÄS ÄVEN: ”Datacenter: Pso-afgift skal væk, før Facebook kommer” [Fyens] ›

ANNONS
ANNONS

LÄS VIDARE: ”Se grafikken: Sådan fandt vi Facebooks Odense-planer” [Fyens] ›

LÄS ÄVEN: ”Zuckerberg om Luleå: Kallt flesta dagarna” [Dagens PS] ›