Vindkraftsparker “stjäl” andra parkers vind ställer till det. Det mystiska fenomenet äventyrar vissa länders övergång till netto noll.
Märkvärdig "vindstöld" utmanar vindkraftsparker


Mest läst i kategorin
Övergången till netto noll innebär att minska koldioxidutsläppen till en liten mängd kvarvarande utsläpp som kan absorberas och lagras varaktigt av naturen vilket lämnar noll i atmosfären. Vindkraft är ett sätt att nå klimatmålen och havsbaserade vindkraftparker ökar därför runt om i världen.
Men nu har ett nytt fenomen uppmärksammats: Under vissa förhållanden kan vindparker “stjäla” vind från andra vindparker, rapporterar BBC.
Läs mer: Jätteprojekt för vindkraft till havs skrotas – beslut hotar klimatmål. Dagens PS
Efterdyningseffekten ligger bakom
“Vindkraftparker producerar energi, och den energin utvinns ur luften. Och i det utdraget av energi från luften ingår en reduktion av vindhastigheten”, säger Peter Baas till BBC. Han är forskare på holländska Whiffle, ett företag som specialiserar sig på förnybar energi och väderprognoser.
Det visar sig att vinden är långsammare bakom varje turbin inom vindkraftparken än den är framför den. Vinden är dessutom långsammare bakom vindkraftparken i sin helhet jämfört med framför densamma. Peter Baas kallar det för “the wake effect”, på svenska kallas efterdyningarna ibland för vindskuggor.
Senaste nytt
Vindkraftsparker kan “sno” vindkraft 10 mil bort
Enkelt förklarat tar turbinerna upp energi från vinden. De skapar en vindskugga som innebär att vinden saktar ner bakom vindkraftsparken. Området som vindskuggan påverkar kan sträcka sig över 100 kilometer när det gäller väldigt stora anläggningar under vissa specifika vindförhållanden.
Om en park är byggd i motvind i förhållande till en annan kan den minska medvindsparkens energialstring med så mycket som tio procent eller till och med, enligt forskning.
Ingen kan egentligen äga vinden
I branschen kallas fenomenet just vindstöld, även om vissa egentligen motsätter sig termen.
“Termen vindstöld är lite missledande eftersom man inte kan stjäla någonting som inte kan ägas – och ingen äger vinden”, säger juristen Eirik Finerås som BBC har talat med.
Han konstaterar dock att fenomenet kan ha flera negativa konsekvenser för vindkraftsutvecklare och kanske även orsaka problem över nationsgränser. Redan idag pågår flera tvister som berör detta.

Ju fler vindkraftsparker – desto fler konflikter
Vindkraftsparker i Nordsjön finns det gott om och fler ser ut att vara på väg. Trängseln kommer förmodligen innebära en hel del vindstölder och ju större parken är desto starkare är efterdyningseffekten.
Ett nytt forskningsprojekt i Storbritannien ska göra det tydligt var fenomenet egentligen innebär för att på så sätt hjälpa regeringar och utvecklare att förbättra sina planer och undvika konflikter.
Läs också: Lovade britterna billig el – skrotar jätteprojektet. Realtid