Dagens PS

Elon Musks nya plan: Göra X till Swish?

Mobilappar.
X ska utvecklas till en "allt-app", och ett av stegen på vägen verkar vara Swishliknande betalfunktioner. (Paula Ulichney / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Elon Musk har, sedan han köpte sociala medier-jätten, varit tydlig med att planen är att bygga om X till en app som används till det mesta. Nu finns det tecken på att appen ska kunna utvidgas till snabba överföringar av pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tänk den som fick full tillgång till Elon Musks skarpa hjärna?

Det har vi tyvärr inte.

Däremot visar licensansökningar som Bloomberg kommit över vad X planerar för framtiden. Något som också tydliggjort bolagets ekonomiska utmaningar under Elon Musk-eran.

En stor del av planen för att utveckla X till en “allt-app” har varit att bygga in betallösningar i appen.

Detaljerna för projektet har varit oklara, men ett dussintal dokument har offentliggjorts i samband med att de skickats till tillståndsgivande myndigheter, rapporterar alltså Bloomberg.

Breddade intäktsströmmar för X

Det är ingen nyhet att Musk vill säkra andra intäkter än annonser, som tidigare har stått för 90 procent av bolagets försäljning.

Han vill att X ska bli en av världens största aktörer på finansmarknaden, och det här skulle kunna vara ett steg i den riktningen.

ANNONS

Planen är inte att ta stora transaktionsavgifter på betalningarna, utan snarare att tjänsten ska öka engagemanget och deltagandet bland appens användare. Liknande tjänster brukar istället ta ut avgifter från företag som tar betalt genom appen, något som Bloomberg spekulerar i att X också skulle kunna göra.

Kämpig ekonomi – ny ledning

Dokumenten klargör också de stora ekonomiska utmaningar som bolaget har tampats med under den nya ledningen.

Intäkterna under de första sex månaderna i 2023 var 1,48 miljarder dollar, en minskning med nästan 40 procent sedan samma period året innan. Under första kvartalet 2023 förlorade bolaget nästa en halv miljard dollar.

Läs mer:

Förvaltaren: Början på slutet för Tesla. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS