Snart kommer forskare kunna få en bättre bild av hur vår planet och den globala uppvärmningen fungerar med hjälp av Jordens digitala tvillingar.

ANNONS

I september 2023 ska ett verktyg för klimatsimulering skapat av den amerikanska vädermyndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, lanseras och då kan klimatforskare snabbare lära sig om klimatförändringarna, det rapporterar The Register.

Blir som en ”one-stop shop”

Jordens digitala tvilling, kallad Earth Observation Digital Twin, EODT, kommer ha teknik från Nivida och analysprodukter från Lockheed Martin.

Den blir en prototyp som kombinerar data från flera olika källor så att klimatforskare kan använda den som en ”one-stop shop”.

Bygger på flera olika initiativ

Enligt Nivida bygger EODT-projektet på flera initiativ inklusive Earth 2, deras simuleringsverktyg för omniversum på planetnivå, analysverktyg för skogsbränder och Nividas AI-nätverk Modulus.

Datan kommer samlas in av Lockheeds mjukvara Open Rosetta 3D som används för storskalig bildanalys och geospatial modellering, bland annat av NASA.

ANNONS
ANNONS

Kommer ha en fusion av data

Peter Messmer är senior chef på HPC Developer Technology-gruppen på Nvidia.

Han säger att EODT: ”kommer ha en fusion av sensordata, arkitektonisk data och AI-härledd data, allt kombinerat med olika visualiseringskapaciteter distribuerade till molnet och olika arbetsstationer”, skriver The Register.

EU-kommissionens digitala tvilling

Ett liknande projekt har påbörjats av EU-kommissionen, det kallas Destination Earth, DestinE, och ska vara klart år 2030 och ska bli en exakt digital modell av Jorden, skriver EU-kommissionen.

Men DestinE ska interaktionen mellan naturfenomen och mänsklig aktivitet kunna övervakas och förutses och projektet är en del av EU-kommissionens Green Deal och Digitala strategi.

Kan tas i bruk redan 2024

Computer Sweden skriver att delar av DestinE ska tas i bruk av forskare redan år 2024.

ANNONS
ANNONS

Europeiska rymdorganisationen, ESA, Europeiska vädersatellitorganisationen, EUMETSAT, och Europacentret för medellånga väderprognoser, ECMWF, ska dela med sig av data och expertis för att DestinE ska bli så detaljerad som möjligt.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Proptech växer när fastighetsbranschen digitaliserar [Dagens PS]