Daimler och dess dotterbolag Mercedes-Benz USA ska betala 1,5 miljarder dollar till den amerikanska regeringen och Kalifornien. Detta efter en förlikning kring anklagelserna om manipulering av utsläpp. De måste även korrigera de påverkade bilarna. 

ANNONS

Enligt anklagelserna ska Daimler ha nyttjat mjukvara för att kringgå utsläppstester och sålt 250 000 bilar som inte var godkända enligt delstatliga och federala lagar. Det skriver New York Post.

Daimler är även under utredning i Tyskland efter civila stämningar som menar att deras bilar släpper ut mer än marknadsfört. En del av summan, 17 miljoner dollar, ska gå till Kaliforniska statens miljöavdelning.

”Fuskare inte så smarta som de tror”

”På lång sikt är inte fuskande det smartaste sättet att marknadsföra sin produkt. Daimler märker det i dag. Men de är inte de första – och säkerligen inte de sista – att försöka”, säger Kaliforniens justitiekansler Xavier Becerra.

ANNONS
ANNONS

”Att installera undermålig mjukvara i sina fordon för att vilseleda utsläppsregulatorer innebär inte att anstränga sig extra. Det betyder bara att du kommer få betala mer i skadestånd när vi kommer på dig. Och det gör vi, för fuskare är inte så smarta som de tror”, fortsätter han.