Dagens PS

Arkitekter mer drabbade än teknikkonsulter

"Framtidsutsikterna är väldigt osäkra", säger Innovationsföretagens förbundsdirektör Magnus Höij. (Foto: Innovationsföretagen)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 30 juni 2020Publicerad: 30 juni 2020

Från januari till april har ordertrycket kraftigt minskat hos arkitektbolag, medan teknikkonsulterna ser ungefär lika höga ordersiffror som tidigare. Detta visar en undersökning gjord av Innovationsföretagen. Av organisationens medlemmar tror runt hälften att läget försämras till hösten. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Innovationsföretagens konjunkturrapport Investeringssignalen visar att en majoritet av medlemsföretagen hittills fått en relativt begränsad påverkan av pandemin. Ser man till utvecklingen av orderstocksindex mellan januari och april så minskar den ordentligt för arkitektföretagen medan den minskar något mindre för industrikonsulterna och knappt något alls för teknikkonsulterna.

“Framtidsutsikterna är dock väldigt osäkra. Nästan hälften av företagen tror att läget försämras under hösten med en minskad orderingång som följd. Endast en knapp tredjedel tror att orderingången förbättras. Läget är fortfarande väldigt allvarligt för många företag, framförallt de som jobbar mot industrin”, säger Magnus Höij, förbundsdirektör Innovationsföretagen.

Bara en tredjedel behöver nyanställa

Rapporten visar att många av de kunskapsintensiva tjänsteföretagen gått in i ett vänteläge och att efterfrågeutvecklingen i höst blir avgörande för hur allvarligt krisen kommer att slå mot företag och sysselsättning. Industrikonsulterna är något positiva i sina förväntningar på orderutvecklingen medan de byggorienterade företagen är mer negativa, eller tror på en långsammare återhämtning.

“Kraftfulla investeringar i byggande och infrastruktur från den offentliga sektorn skulle kunna bromsa den här negativa utvecklingen och stimulera ekonomin. Det skulle kunna bidra till att den här konjunktursvackan mildrades något”, säger David Cramér, analyschef på Innovationsföretagen.

Rekryteringsbehoven har till stora delar lagts på is. En knapp tredjedel, mot normala 70–90 procent av företagen, behöver nyanställa. Samtidigt behöver en tredjedel av företagen justera ned sina personalstyrkor. Nettobehovet är alltså noll eller negativt. Men en mis-match mellan utbud och efterfrågan gör att det fortfarande finns svårrekryterade kompetenser.

I den här medlemsundersökningen bland arkitekt-, teknikkonsult- och industrikonsultföretag medverkade 124 företag som tillsammans sysselsätter knappt 25.000 medarbetare i Sverige. Undersökningen genomfördes under maj och juni.

Läs hela rapporten här. 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS