Efter år av stabilitet ställs Apple nu inför ett ovanligt prövande 2025. Vd Tim Cook möter press från flera håll och utmaningarna växer.
Analys: Tim Cooks tuffaste år – Apple pressas från alla håll


Mest läst i kategorin
Tim Cook har styrt Apple genom både framgångar och bakslag. Men 2025 har blivit ett år där trycket kommer från alla håll – och Trump gör inte saken lättare.
Trump sätter press
Apple har länge varit sinnebilden för teknologisk dominans och ett bolag som tycks stå över konjunktur, konkurrens och kritik. Men i år har sprickorna börjat synas. Enligt Wall Street Journal pressas bolaget nu från flera fronter: domstolar, lagstiftare, AI-rivaler – och inte minst från ett politiskt håll där president Donald Trump åter riktar strålkastarljuset mot bolagets globala produktion.
I sak är det ingen nyhet att relationen mellan Trump och Apple är frostig. President Trump har i flera år försökt pressa bolaget att flytta tillverkningen till USA. Det nya är att kraven nu sammanfaller med en rad andra problem som försvagar Apples annars legendariska motståndskraft.
Apple har varit techvärldens guldstandard i över ett decennium. Världens högst värderade börsbolag. En marginalmaskin som pressat över 70 procent vinst på sin tjänstesida och förvandlat hårdvara till ett ekosystem konkurrenter bara kunnat drömma om.
Men i år ser bilden annorlunda ut. Aktiekursen har fallit med 25 procent från toppen. Försäljningen av iPhones, fortfarande bolagets kärna, hackar rejält. Den nya modellen, iPhone 16, har inte blivit den dragare bolaget hoppats på. Och satsningen på AI har ännu inte levererat det lyft som krävs.
”Vad vi har på gång möter inte Apples höga kvalitetskrav än,” sa Tim Cook nyligen om bolagets nya AI-funktioner. Samtidigt har konkurrenter som Microsoft, Google och OpenAI dragit ifrån.
Missa inte: Så bör du agera på bostadsmarknaden 2025 – enligt experterna. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Rädda amerikaner stannar hemma: “Väckarklocka för regeringen”. Dagens PS
Senaste nytt
AI-race utan Apple
Bland de aktörer som ritar om spelplanen för Apple sticker OpenAI särskilt ut. Apple har förlorat inte bara fart, utan också viktiga nyckelpersoner. Jony Ive, designern bakom iPhone, samarbetar nu med Sam Altman om en AI-enhet som kan ersätta skärmen helt. OpenAI:s mål? Att skapa 100 miljoner AI-“kompanjoner”.
”Det ansvaret har personligen drivit mycket av det jag har arbetat med”, säger Ive, ”som jag inte kan prata om för tillfället, men ser fram emot att kunna prata om i framtiden”.
Apples svar är ännu otydligt. Och bolagets långsiktiga strategi att inte vara först, men bäst – ställs på prov i ett AI-race där snabbhet kan vara avgörande.
I ett rättsfall nyligen sa toppchefen Eddy Cue: ”Du kanske inte behöver en iPhone om tio år, hur galet det än låter.” Uttalandet visar att även Apple inser att ett teknikskifte är på väg men än så länge är det andra som leder det.

Rättsligt och globalt tryck
Till det kommer regulatoriska utmaningar. Amerikanska domare anklagar Apple för att ignorera domslut om App Store-avgifter. EU vill se samma förändringar i Europa. Och samtidigt väntar lagförslag i USA om striktare kontroll av ungas mobilanvändning, de vill säga en potentiell smäll mot App Stores intäkter.
Men kanske är det just handelskriget med Trump som kräver mest balans. Trump vill att Apple flyttar sin produktion till USA. Techjätten vill dock hellre hålla nere kostnaderna och duckar för tullarna.
Genom att flytta produktionen till Indien drar techjätten nytta av indiska subventioner och lyckas hålla kostnaderna nere genom den billiga indiska arbetskraften.
WSJ beskriver 2025 som ”a no good, very bad year” för Apple, och ställer frågan om Tim Cook – eller någon annan verkligen kan styra bolaget genom det som beskrivs som oroliga vatten.
Läs även: “Risk för global finanskris” – experten om USA:s skuldtakskris. Dagens PS
Läs även: Därför oroar sig Apples designlegend för Iphone. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.