Tidningen Forbes har utsett världens bästa riskkapitalist. Nummer ett är Alfred Lin på Sequoia som cashade in rejält på Doordash och Airbnb i december.

ANNONS

Forbes lista över de bästa riskkapitalisterna inom högteknologi och life science heter Midas list, döpt efter den kungen i grekisk mytologi som förvandlade allt han rörde till guld.

Tidningen utser de bästa riskkapitalisterna inom tech tillsammans med partnern TrueBridge Capital Partners. För att kvalificera sig för listan rankas investerare efter sina portföljbolag som har börsintroducerats eller förvärvats för minst 200 miljoner dollar under de senaste fem åren, eller som minst har fördubblat sin privata värdering sedan den ursprungliga investeringen till 400 miljoner dollar eller mer under samma period.

I år kliver en doldis upp på förstaplatsen. ”Världens bästa riskkapitalist är inte vem du skulle gissa”, slår Forbes fast i rubriken.

Alfred Lin på Sequoia, aktiv i San Fransisco, USA, tar priset för 2021.

Klättar 31 placeringar

Alfred Lin klättrar 31 placeringar på listan, efter att hans bolag investerat i två bolag som stod för några av förra årets hetaste börsnoteringar, hemuthyrningssajten Airbnb som noterades till 79 miljarder dollar och matvaruleveransföretaget Doordash som noterades till 60 miljarder dollar.

”Han är en av 14 Midas List-medlemmar som satsade på Airbnb och en av åtta som stödde DoorDash, men han är den enda som sitter i styrelsen för båda företagen, som börsnoterades på varandra följande dagar i december”, skriver Forbes.

Alfred Lin har tidigare varit ordförande och COO på sko- och klädbolaget Zappos, och spelar gärna en aktiv roll i de bolag han investerar i, framkommer i Forbes intervju med vinnaren.

Grundarna vi backar, de drömmer stort om världen de vill bygga. Och de förblir också grundade i sin verklighet. Och de två världarna är väldigt olika. Så du måste ha en plan som förbinder de två olika världarna”, säger han.

Svensk på 34:e plats

Han har fått jobba hårt under pandemiåret, bland annat med Airbnb som fick se sin affärsmodell hårt prövad när världen stängde ner och intäkterna uteblev. Men trots det så lyckades Airbnb gå fram med en rekordstark börsnotering i december.

ANNONS
ANNONS

”Jag tycker att dessa prövande tider är roliga. Inte för att jag är en masochist, men jag tror att du inte vet om du har byggt något av bestående värde tills du testas”, säger Alfred Lin till Forbes.

Fredrik Cassel på Stockholmsbaserade bolaget Creandum är bästa svensk på listan med en 34:e-plats, en tredjeplats i Europa. Hans bästa investering är Spotify, skriver Forbes.

Läs mer: Hur rätt är din börsstrategi i år? Här ska du vara