Dagens PS

AI-försökskaniner – techjättarna får stryk av EU

EU styr hur techjättarna kan rulla ut AI.
EU styr hur techjättarna kan rulla ut AI. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Meta och Apple ser ut att få känna på EU:s antitrust-makt inom kort. Det är inte bara att rulla ut AI hur som helst – jättarna måste numera fråga varje enskild användare om lov först.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Meta och Apple blir något av försökskaniner när EU-kommissionen spänner musklerna och visar makten genom den nya antitrustlagstiftningen som gick igenom för några månader sedan.

Drabbar techjättarnas AI

Det drabbar båda techjättarnas utrullning av AI framöver.

Under fredagen fick Meta pausa sin AI-framfart i Europa sedan bolaget hamnat i kläm med integritetsförespråkare som hävdar att Meta inte har rätt att träna sin AI genom personuppgifter från europeiska Facebook- och Instagram-användare utan deras samtycke.

ANNONS

Senaste nytt

Fråga användare om lov

Det innebär i praktiken att Meta, och även Apple för den delen, kommer behöva fråga varje enskild användare om lov att använda deras personuppgifter – vilket redan som bekant är en känslig fråga sedan tidigare.

Det är inte en utveckling som techjättarna vill se där konkurrensen redan är knivskarp om kunderna och där bolagen nu hamnar under EU:s makt utan att kunna bestämma över sin egen teknik.

Meta ryter tillbaka

ANNONS

Som svar på tal kallar Meta det “ett steg bakåt för europeisk innovation” och hävdar att AI kommer släpa efter om bolagen inte får tillgång till samtlig information och därmed enbart kommer kunna “erbjuda människor en andra klassens upplevelse”, enligt Fortune.

Att bara glida med i AI-vågen fungerar alltså inte för techjättarna, de måste hädanefter rätta sig efter EU:s antitrust-makt.

Dryga böter

Att strunta i regelverken kan nämligen bli en dyr historia – med böter som uppgår till tio procent av den globala årliga omsättningen.

Läs även:

AI-pris gick till riktig flamingo: “Handlar om kreativitet”. Dagens PS

“Missbruket” sociala medier kan få varningstexter. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS