Priset på guld har stigit kraftigt senaste året och intresset för ädelmetallen tycks bara öka bland annat på grund av den geopolitiska oron.
Experten: Därför är guld fortsatt glödhett bland investerare

Mest läst i kategorin
“Det har gått oerhört fort”, säger Michel Rufli, vd på Nordic Gold Trade, som nu ger sin syn på vad som driver utvecklingen och hur ska man tänka framåt i en intervju till Dagens PS.
Läs även: Lundin Golds vd om nya fynd: “En game changer” – Dagens PS
Priset har rusat
“Förra året så hade vi en uppgång på nästan 40 procent i svenska kronor, det är väldigt mycket”, säger han på besök i Dagens PS studio.
I år har guldpriset fortsatt att rusa. Upp nära 28 procent sedan årsskiftet och var och varannan dag noteras nya rekordnivåer.
Det osäkra omvärldsläget är givetvis en viktig faktor.
“Ja geopolitik är det som styr guldpriset allra mest och guld reagerar väldigt, väldigt fort på geopolitik. Ett lysande exempel är rörelsen vi fick när det kom någon typ av överenskommelse mellan USA och Kina. Då föll guldpriset tillbaka på en gång”, säger Nordic Gold Trades vd.
Senaste nytt
Inte bara geopolitik
Men geopolitiken är inte det enda som fått guldpriset att stiga.
“I det längre perspektivet spelar även räntor och inflation roll. Och så ska vi inte glömma den ökade penningmängden i världen, hur mycket har den ökat historiskt?”, frågar sig Michel Rufli retoriskt och slår fast;
“Ser man till ökad penningmängd så har guldpriset ganska mycket kvar att hämta.”
Men hur ska då investerare tänka som vill försöka få avkastning på den starka guldtrenden?
Trump vill räkna sitt guld
Det finns i huvudsak två olika strategier att välja emellan. Antingen satsa på rent konkret guld eller så kan man försöka pricka in någon av börsens guldgruvor i portföljen.
“Guld i marken eller guld i fickan är två helt olika saker tycker jag”, säger guldexperten som lyfter att även om man tror på guldbolagen så kan det skilja mycket i utvecklingen mellan aktierna;

“Lundin Gold (börskurs Lundin Gold) har till exempel gått fantastiskt bra på ett års sikt. Men jämför man med ett annat stort gruvbolag, amerikanska Barrick, så har det inte alls har gått lika bra. Man får verkligen kolla vad man ger sig in i och göra sin hemläxa ordentligt.”
Som en extra krydda för guldpriset så kan också Donald Trumps utspel från i vintras, att guldreserven i Fort Knox ska kontrollräknas för första gången sedan 1950-talet, spela in. Om det blir verklighet eller inte återstår dock att se.
Läs även:
Guld briljerar på osäker marknad – bästa kvartalet på 40 år – Dagens PS

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.