Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Rekordavtal för svenskt teknikbolag

”I framtidens samhälle kommer allt vara uppkopplat till internet och för att det skall möjliggöras så krävs smartare sensorer”, säger Lars Lindell, vd på Acconeer.
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 26 mars 2024Publicerad: 26 mars 2024

Teknik som används i bilar, robotar, för avståndsmätning med millimeterprecision inom industrin och närvarodetektion i smarta hem. Med en stor order från en ledande distributör i bilbranschen fortsätter svenska Acconeer sin resa inom sensorindustrin.  

Mest läst i kategorin

En komponent på endast fem gånger fem millimeter. Så litet är svenska bolaget Acconeers radarsensor som används i allt från bilar till parkeringssensorer och robotgräsklippare.  

”I framtidens samhälle kommer allt vara uppkopplat till internet och för att det skall möjliggöras så krävs smartare sensorer – som vår radarsensor”, säger Lars Lindell, vd på Acconeer.  

Otaliga användningsområden

I en bil möjliggör sensorn bland annat beröringsfri öppning och stängning av bagageutrymmet, samt närvarodetektering inuti bilen för att påminna om bilbälten eller varna om ett barn eller djur lämnas kvar i bilen.

I robotdammsugare och robotgräsklippare identifierar sensorn underlaget de kör på. Men användningsområdena för en radarsensor är otaliga.  

Utöver bilar och robotdammsugare kan sensorn bland annat användas till avståndsmätning med millimeterprecision som möjliggör exempelvis robusta givare för parkeringsplatser men även positionering av objekt som möjliggör närvarodetektering och exakt styrning av maskiner och robotar.  

Baserat på ett stort antal industritrender förväntas Acconeers marknad, 3D-sensorer, fortsatt växa snabbt. De mest intressanta områdena är fordonsindustrin, smart cities, industri och jordbruk samt konsumentelektronik. 

father securing baby in child seat of car
I en bil möjliggör sensorn bland annat närvarodetektering inuti bilen för att påminna om bilbälten eller varna om ett barn eller djur lämnas kvar i bilen. (Foto: Acconeer)

Största ordern hittills

Fördelen för Acconeer är att marknaden redan finns och att tekniken kan ersätta existerande lösningar som i dag har svagheter.  

Baserat på forskning från Lunds universitet startade bolaget sin verksamhet 2012. Acconeer har levererat över två miljoner sensorer till över 60 länder och komponenten fortsätter vara efterfrågad.  

Nyligen fick Acconeer sin största order hittills från japanska NEXTY Electronics som är en ledande distributör med särskilt stark position i bilbranschen.  

”Att få vår i särklass största order hittills och förskottsbetalning som täcker NEXTY’s behov för helåret 2024 bekräftar vad vi tidigare har sagt om att produktionen i bilbranschen trappas upp i år. Detta är såklart något vi är väldigt glada över, inte minst eftersom vi redan har tre av världens fem största biltillverkare på kundlistan”, säger Lars Lindell. 

Ordern avser Acconeers pulsade koherenta radarsensor A1 för massproduktion.  

Om Acconeer

Bolaget grundades 2011 och utvecklar radarsensorer som används huvudsakligen för avståndsmätning, geststyrning samt som funktion i olika applikationer. Kunderna återfinns främst inom industri, fordon och bland aktörer inom IoT.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt