”Eftersom de inte har samma analytikertäckning flyger de ibland lite under radarn”, säger Ylwa Häggström, fondförvaltare på Öhman Fonder.

Ny energiteknik är superintressant, dessutom är det hållbara investeringar med rätt profil.

Spänning på riktigt alltså: Det råder nämligen inga tvivel om att världens ökade elektrifiering även ger marknaden ny energi. Inte minst med tanke på att elen är en nyckelfaktor för att minska koldioxidutsläppen och nå uppsatta klimatmål.

Ylva Häggström, Förvaltare, Globala småbolag
En tydlig trend är att mer och mer av samhällets funktioner drivs av elektricitet. På tjugo år har vi fördubblat det globala behovet och den trenden fortsätter och är viktig enligt Ylwa Häggström

”Ny energiteknik är ett tema som vi tycker är superintressant och det finns olika vinklar att investera i. Dels kan man titta på tekniska landvinningar som leder till lägre energiförbrukning och förbättrad effektivitet i överföring av ström, dels är nya energikällor ett område som skapar intressanta investeringsmöjligheter” säger Ylwa Häggström, fondförvaltare på Öhman Fonder och fortsätter:

”En tydlig trend är att mer och mer av samhällets funktioner drivs av elektricitet. På tjugo år har vi fördubblat det globala behovet och den trenden fortsätter och är viktig. En ökad eldrift är en nyckelfaktor för att minska koldioxidutsläppen och nå våra gemensamma klimatmål.”

Konsten är att hitta juvelerna bland de globala småbolagen

Att hitta bolag som är attraktivt värderade har, enligt Ylwa, i vissa delar av marknaden blivit svårare efter en tid av stark börsutveckling. Samtidigt menar hon att det faktum att de små och medelstora bolagen är sämre täckta av analytikerkåren gör att man kan hitta dolda juveler. På tillväxtmarknader är också vissa bolag förbisedda och handlas till betydligt lägre värderingar, menar Ylwa.

ANNONS
ANNONS

”Det är lättare att hitta ”oupptäckta talanger” bland små bolag, för att använda en sportterm. Eftersom de inte har samma analytikertäckning flyger de ibland lite under radarn. Dessutom växer små bolag ofta snabbare än de större bolagen vilket brukar gynna aktiekursen över tid” säger Ylwa och fortsätter: ”Alla stora bolag har en gång varit små, det är alltid en spännande tanke att ha med sig.”

I varje långsiktig portfölj

Fonden förtjänar en plats i varje långsiktig portfölj. Men den ska inte ses som något man investerar för att göra snabba vinster. För den som är tålmodig kommer globala småbolag visa sig vara ett mycket bra komplement till andra aktiefonder som ofta har betydligt större bolag i innehavslistan. Det är en bra fond för pensionsportföljen, eller för att spara till barnen.

Kort om fonden:
Öhman Global Småbolag Hållbar tar en global ansats till småbolagsförvaltning. Genom att vaska fram guldkornen från ett universum av tusentals potentiella investeringar strävar fonden efter att skapa en koncentrerad portfölj av världens kanske mest attraktiva småbolag.

Handla hos Avanza
Handla hos Nordnet
Läs mer hos Öhman Fonder
Viktig information: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr på ohman.se/fondlista innan du köper andelar i en fond.