Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Historien om Bläckfiskvinet – en kulinarisk symbol för Sicilien

Både Medelhavet och Siciliens matkultur gör sig påmind i Crudo, "Bläckfiskvinet". (Foto: Unsplash)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 11 maj 2023Publicerad: 27 apr. 2023

Att Crudo, som ofta omnämns som ”bläckfiskvinet”, snabbt blev populärt handlar dels om vinets friska stil och medelhavskaraktär. Det kom även att visa sig att vinets etikett, med den framträdande bläckfisken, skulle bli en av Systembolagets mest kända vinetiketter. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har gått knappt sju år sedan det sicilianska vinet Crudo för första gången lanserades på Systembolaget. Ett ursprungstypiskt sicilianskt vin gjort av de lokala vita sicilianska druvorna Cataratto och Zibibbo.

Crudo är ett smakrikt och spännande vin där både Medelhavet och Siciliens matkultur gör sig påmind.

Kvantitet och kvalitet på liten yta

På Sicilien produceras mycket vin på en relativt liten yta och på senare tid har Siciliens kvalitetsviner fått stor uppmärksamhet internationellt med många fina utmärkelser.

Det vita ”Bläckfiskvinet” Crudo är ett ursprungstypiskt sicilianskt vin som görs av de sicilianska druvorna Cataratto och Zibibbo.

Vingårdarna Cantina Colomba Bianca ligger vid kusten strax söder om Marsala på öns västkust.

Vinets stil gör sig påmint vingårdarnas närhet till Medelhavet, inte bara med sin friska stil utan också den starka solen och värmen som ger druvorna aromatisk och fruktig smak.

ANNONS

Senaste nytt

Siciliens matkultur

ANNONS

Sicilien har en lång tradition av fiske som än i dag är en viktig sysselsättning och näring på ön vilket också präglar matkulturen.

På Sicilien frossar man i mat från havet. De är kända för att skapa kulinariska måltider av lokala tillgängliga råvaror.

Bläckfisken viktig symbol

Som kulinarisk symbol för Sicilien är det inte konstigt att vi hittar en bläckfisk på etiketten till Crudo-vinerna.

Här är fiskenäringen levande och relativt sett är det en stor andel av befolkningen som livnär sig på fiske.

Fångsten, som inte sällan är just bläckfisk, utgör en av grunderna i det sicilianska köket. Och, visst kan man konstatera att bläckfiskens gröna tentakler syns tydligt på Systembolagets hyllor.

Hållbara förpackningar

Vinfamiljen Crudo har under sedan den första lanseringen i Sverige för drygt sju år sedan utökats med fokus på hållbara förpackningar.

ANNONS

Glasflaskan har ersatts av en mer miljövänlig lättviktsflaska och vinet har lanserats i fler förpackningar, såsom halvflaska, pet, burk och nu senaste som BOX. Vinerna är ekologiska.

Fiskenäringen på Sicilien är levande och fångsten, som inte sällan är just bläckfisk, utgör en av grunderna i det sicilianska köket. (Bild: Oenoforos)

Smak och stil

Druvan Zibibbo ger Crudo aromatiska, blommiga toner som ananas och fläder, medan druvan Catarratto ger vinet fräscha citrustoner.

Doften är exotisk, smaken är blommig och vinet har fin balans mellan frukt och friskhet.

I smaken hittar vi inslag av päron, honungsmelon, ananas och blommiga toner av fläder.

Bläckfiskvinet passar till fisk- och skaldjursrätter

Testa att servera vinet till exempelvis plockmat med skaldjur, Piemontes och friterad bläckfisk med aioli.

ANNONS

Tack vare vinets aromatiska ton med lite sötma passar det också perfekt till asiatisk mat och lite hetare rätter. Crudo är också tacksamt som sällskapsdryck.

Läs mer: Podd: Självkörande robot ökar bönders lönsamhet

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS