Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Genombrottsorder för svensk jordbruksrobot

Ekobot
Med hjälp av Ekobots robotplattform – som är baserad på artificiell intelligens och maskinseende via visionsteknologi – kan lantbrukare smidigt öka och optimera sina insatser på fältet. (Foto: Ekobot)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 24 mars 2022Publicerad: 24 mars 2022

Ekobots jordbruksrobot ska användas av en av Sveriges största grönsaksodlare under årets odlingssäsong. Bolaget benämner ordern som ett kommersiellt genombrott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nasdaq First North-noterade Ekobot, som utvecklar och levererar autonoma jordbruksrobotar, meddelar att man mottagit en order från Almhaga Gård.

Det innebär att deras AI-baserade robotsystem ska användas av en av Sveriges största grönsaksodlare.

”Vi är oerhört glada över denna order och vi ser detta som ett kommersiellt genombrott på den svenska marknaden. Det är ett tydligt kvitto på en väl fungerande teknologi samt ger en indikation på att våra antaganden gällande prissättning gentemot kund är korrekta”, säger bolagets vd Erik Jonuks.

En av Sveriges största grönsaksodlare 

Ekobots pilotinstallation sker på Almhaga Gård i södra Sverige. Almhaga Gård är en av Sveriges främsta producenterna av matlök.

Ordern har ett värde om ca 360 000 SEK och avser en installation av 2 robotsystem på en begränsad odlingsareal och syftar till att utvärdera Ekobots robotsystem under kommersiella villkor.

Utvärderingen av resultaten från pilotinstallationen förväntas att vara klart under Q3 2022. Om resultaten ser fortsatt positiva ut förväntas pilotinstallationen att konverteras till kommersiella kontrakt av ett flertal robotsystem för odlingssäsongen 2023.

Ekobots robot viktig för pressat lantbruk

Livsmedelsproduktionen har blivit allt mer pressad på flera kanter. Samtidigt som hållbarhetskraven skärpts väntas lantbrukare öka sin produktivitet.

En situation som blivit mer kritisk i och med kriget i Ukraina.

Med hjälp av Ekobots robotplattform – som är baserad på artificiell intelligens och maskinseende via visionsteknologi – kan lantbrukare smidigt öka och optimera sina insatser på fältet.

”Testresultaten under 2021 har varit mycket tillfredsställande och robotsystemets prestanda har under året förbättrats så att vi kan möta kunder på kommersiellt gångbara villkor. Vi ser fram emot att möta marknaden 2022 med ett robotsystem som har potential att göra ett bra jobb i fält och samtidigt bidra till en mer resurseffektiv och hållbar livsmedelsproduktion”, säger Erik Jonuks.

Lär mer: Genombrottsår för svensk lagring av solenergi

ANNONS
ANNONS
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS