Internationella tungviktaren Bruce Terry har under många år byggt upp några av världens tyngsta hedgefondsförvaltare. Här berättar han om vilka faktorer som är avgörande för att attrahera institutionella investerare och hur han ser på sin nya roll hos Hilbert Group.  

ANNONS

Bruce Terry har varit med och byggt upp några av de tyngsta internationella hedgefondsförvaltarna. Bland annat var han under många år vd för Brevan Howard US – en av världens största hedgefonder.

Nu har han rekryterats av Hilbert Group som fokuserar på investeringar i kryptovalutor och blockchain-teknik. Uppdraget är att snabbt attrahera kapital till den del av Hilbert som förvaltar kapital på uppdrag av institutionella förvaltare.

Så här ser Bruce Terry på kryptovalutor och Hilbert Capitals förmåga att attrahera kapital till sina fonder.

Hur ser du på Hilberts aktie och digitala tillgångar i allmänhet i investeringsuniversumet?

Investerare letar efter några nyckelegenskaper när de utvärderar företag som erbjuder digitala tillgångar: Att verksamheten lever upp till de krav som institutioner har, ett erfaret team med en stark finansiell bakgrund och ett robust tekniskt ramverk.

Hilbert uppfyller dessa krav och har dessutom rätt bakgrund inom både tillgångs- och riskhantering. De började tidigt i krypto och har handlat genom flera marknadscykler under fem år. Teamets tidigare framgångar inom traditionell finansbransch gör att de har ett starkt institutionellt nätverk. Det här är de faktorer som är avgörande för att attrahera institutionella investerare.

Det råder inga tvivel om att den långsiktiga möjligheten för digitala tillgångsföretag, som Hilbert, fortfarande är stark. Jag har haft ledande positioner i byggandet av stora finansiella företag. Hilbert har alla delarna på plats för att nå dit.

Trots att det är ett svårt år för digitala tillgångar, har det institutionella intresset för sektorn aldrig varit större och den fortsätter faktiskt att öka. Detta intresse har till stor del drivits av mognaden av infrastrukturen kring krypto.

ANNONS
ANNONS

I USA har det institutionella intresset för krypto hittills varit större än i Europa. Många har börjat allokera sitt kapital till denna tillgångsklass. Varför nu? Eftersom de tror på den underliggande teknologin, förväntar sig en hög tillväxt, uppskattar dess diversifieringsfaktor och inser att det för närvarande finns få attraktiva alternativ inom traditionella tillgångar.

Blackrock, världens största traditionella förvaltare, ökade nyligen intresset för den här digitala tillgångsklassen när de gjorde Bitcoin tillgängligt för sina institutionella kunder. Detta växande intresse tyder på att krypto är här för att stanna och kommer att med tiden att bli en etablerad tillgångsklass.

Även om den nuvarande björnmarknaden skulle förvärras, oavsett om det beror på hög inflation, statsskuldsproblem, energikris eller stigande geopolitiska spänningar, kommer investerare i allt större utsträckning att allokera till krypto som en fristad borta från de traditionella valutorna, så kallade fiat-pengar.

I ett scenario där marknaden återhämtar sig har krypton ställt in sig på en stark uppgångsfas från nuvarande prisnivåer.

Hur ser du att kryptovalutor kan utvecklas på medellång och lång sikt?

På medellång sikt kommer tillgångsklassen fortfarande att vara i ett tidigt skede och kommer att domineras extremt mycket av innovation.

Vilka applikationer och blockkedjor som i slutändan kommer att vinna är långt ifrån bestämt, och kryptovalutornas så kallade killer applications är sannolikt inte byggda ännu. En medellång sikt kommer naturligtvis att kännetecknas av hög volatilitet, inklusive potentiellt extrem avkastning för ”vinnarna”.

Långsiktigt kommer tillgångsklassen att mogna och bete sig mer som traditionella tillgångar, präglat av lägre volatilitet när det totala börsvärdet ökar och användningsområden utvecklas som vi inte ens kan föreställa oss i dag.

ANNONS
ANNONS

Andra sektorer kommer att påverkas positivt av digitala tillgångar på lång sikt. Den nuvarande smarta kontraktstekniken kommer att styra många av de administrativa/bokföringsprocesser som i dag drivs av människor inom de flesta industrisektorer, inte bara inom finans.

Kommer kryptovalutor att bli mer av en tillgång för oroliga tider – som guld – på lång sikt?

Långt ifrån alla kryptovalutor kommer att utgöra en fristad under svåra tider – men en del kommer att göra det. Min förutsägelse är att Bitcoin kommer att tillhöra den trygga tillflyktsorten av kryptovalutor – även om tio eller 30 år från nu.

Stablecoins kommer även fortsättningsvis att vara mycket viktiga för ekosystemet genom att de ger snabba transaktioner och möjliggör riskreduktion utanför det krångliga traditionella banksystemet.

Vad blir ditt främsta bidrag till Hilbert?

Jag ser fram emot att bidra med mina fyra decennier av erfarenheter från hedgefonder och private equity till Hilbert-teamet för att ytterligare institutionalisera verksamheten.

Det råder ingen tvekan om att institutioner är intresserade av krypto. Tyvärr finns det en brist på förvaltare som kan tillhandahålla en investeringslösning som uppfyller deras höga krav på excellens. Hilbert har goda förutsättningar att fylla denna lucka.

Hur kommer Hilbert att behöva anpassa sig för att attrahera institutionellt kapital?

ANNONS
ANNONS

Det är viktigt att vara flexibel i en begynnande tillgångsklass. Hilberts utvecklingstakt har varit fenomenal. Jag är den fjärde tidigare ledande befattningshavaren från Brevan Howard som börjar jobbat för företaget, efter att Richard Murray nyligen utsetts till vd för Hilbert Capital. Grundarna hade långa karriärer inom förvaltning på prestigefyllda företag som Finisterre Capital.

Denna erfarenhet gör att de direkt kan anpassa sig till varierande marknadsförhållanden. De har klarat sig genom björnmarknader, både vad gäller traditionella och digitala tillgångar.

Det finns inte många företag med en meritlista som Hilbert. Då företaget fortsätter att anpassa sig till kryptons ständigt föränderliga värld, är jag övertygad om att investerare kommer att veta att deras kapital är i händerna på erfarna förvaltare.

Investera i Hilbert Group via Avanza och Nordnet

Handla Hilbert med Nordnet
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Läs mer: Cevian-topp lämnar – satsar allt på krypto [Dagens PS]