Brunello di Montalcino klassas av många som det bästa som Toscana kan uppbringa. Nu finns Armatura Brunello di Montalcino från 2017 års skörd, ett perfekt matvin att njuta till vilt i höstmörkret. 

ANNONS

Brunello di Montalcino anses av många vara Toscanas stolthet och flertalet italienska ikonviner kommer just från det kultförklarade vindistriktet med priser per flaska som slår i taket.

Viste du att Brunello di Montalcino var först ut i Italien 1980 med att få den allra högsta klassificeringen DOCG, Denominazione di origine controllata e gararantita?

En klassificering som strukturerades upp för att höja kvalitén på landets viner och borgar för rigorösa krav på hela framställningsprocessen, vilket  kontrolleras noggrant av distriktets kontrollorgan, allt från vilka druvor som får odlas till skördeuttag och lagring är strikt kontrollerat, vinerna skall därtill vara ursprungstypiska. Idag innehar 74 vindistrikt DOCG-status och det är ytterst sällsynt att nya tillkommer.

Lång lagring ger lagringståligt vin

Brunello di Montalcino är beläget sex mil söder om Siena och kännetecknas av sin karaktäristiska muromgärdade stad Montalcino, strategiskt placerad på en kulle.

Här andas hela staden historia, såväl som vinerna som hetat Brunello sedan 1500-talet. Klimatet i distriktet tillhör ett av Toscanas varmaste och torraste, vilket innebär att druvorna får kämpa rejält.

ANNONS
ANNONS

Druvan som odlas i vingårdarna är Sangiovese som i distriktet inte helt oväntat bär namnet ”Brunello”, ingen annan druva får användas till Toscanas stolthet.

Traditionellt sett lagras Brunello di Montalcino under tre år på ekfat innan vinet buteljeras för ytterligare flasklagring och fortsatt mognad. Det ger ett stramt vin med viss begynnande mognad och gynnsamma förutsättningar för lagring för den som har ett intresse av att följa ett vins utveckling genom årtionden.

Perfekt till nyskjutet vilt

En nyhet på Systembolaget hyllor från Italiens första DOCG är Armatura Brunello di Montalcino från skörden 2017.

I Armatura hittar vi de klassiska kryddiga tonerna med rostade fat och soltorkade körsbär och en elegant tegelröd färg som skvallrar om viss begynnande mognad. En perfekt inkörsport till Brunello för en mycket modest prislapp.

Tips! Häll upp Armatura Brunello på karaff trettio minuter före servering och låt vinet öppna upp sig till sin fulla potential. Servera i ett vinglas med stor kupa och njut!

Armatura Vin

ANNONS
ANNONS

Framförallt är Armatura Brunello di Montalcino ett riktigt bra matvin som givet sin kraft, struktur och balanserade syra matchar vilträtter med feta och smakrika tillbehör på ett ypperligt sätt.

Låter du dessutom örter och vitlök spela första fiolen tillsammans med ett rosastekt älginnanlår, smörstekta kantareller och en parmesangratinerad potatisgratäng, uppstår ljuv musik på riktigt.

Från och med nu är Armatura Brunello di Montalcino en del av Systembolagets fasta sortiment.

Läs även: Wagyu-OS – jakten på den perfekta biffen [Dagens PS]