Dagens PS

Fem steg för att skapa säkerhet i en osäker tid

Krönikan handlar om hur viktigt det är att navigera rätt – trots alla nya, olika och många gånger osäkra omständigheter vi har omkring oss. (Foto: TT)
Krönikan handlar om hur viktigt det är att navigera rätt – trots alla nya, olika och många gånger osäkra omständigheter vi har omkring oss. (Foto: TT)
Sophie Hedberg
Sophie Hedberg
Uppdaterad: 18 okt. 2021Publicerad: 22 maj 2020

Vi står alla i en helt ny typ av tillvaro just nu. Och med största sannolikhet kommer det att fortsätta ett bra tag framöver, och hur det kommer att se ut vet ingen av oss ännu. Vi kan bara ana suddiga konturer av allt det nya. Att det är någon form av omvälvande paradigmskifte tror jag däremot att vi kan vara överens om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oavsett på vilket sätt du påverkas av det här så går vi alla mer eller mindre regelbundet igenom utmaningar i livet, i stort och i smått, det är helt enkelt så det är att vara människa och att leva ett liv. Förändring är naturligt och det bästa vi kan göra för att stå väl rustade inför framtiden är inte att hoppas att ”allt ska bli som vanligt igen” utan i stället lära oss navigera på rätt sätt trots alla de nya, olika och många gånger osäkra omständigheter vi har omkring oss. Jag brukar likna det här navigeringsförmågan det vid ett roder, en kompass eller en karta som oavsett väder hjälper var och en av oss fram i den riktning som är rätt för just mig.

Min intention med den här guiden är att ge dig tillgång till några enkla men kraftfulla steg du kan ta i nuet för att öka din motståndskraft och stå stadigt i dig själv, för att skapa den säkerhet och den trygghet du behöver för att kunna hantera det som kommer på din väg.

Steg 1. VAR AUTENTISK

Bli den du är. Att se den du verkligen är och att ha modet att leva efter det ger dig en upplevelse av trygghet och säkerhet – även om modet att våga tillfälligt kan kännas sårbart. Att vara autentiskt mot dig själv och i mötet med andra hjälper dig att fatta rätt beslut och att välja rätt väg framåt i en mängd olika situationer.

Att göra:  Ta fram penna och papper. Skriv ner i vilka situationer i livet som du känt dig mest som dig själv, när du haft en upplevelse av att varit i kontakt med dig själv, när du känt dig glad och lätt och haft en känsla av att komma till din rätt. Vilka kvalitéer i dig själv har kommit fram då? Vilka egenskaper har du fått utlopp för? Tänk också på vilka människor som inspirerar dig och som du ser som förebilder. Vilka kvalitéer och egenskaper har de som även du längtar efter att få uttrycka i dig?
Den lista på kvalitéer och egenskaper som du nu har framför dig kokar du till sist ner till de 4 – 6 st som berör dig allra mest. Det här är din Polstjärna som lyser upp vägen för dig och visar dig hur du ska vara för att du ska kunna agera utifrån ditt mest autentiska jag.

Steg 2. SKAPA TYDLIGHET

Vad är viktigast för dig just nu i livet och arbetslivet? Tänk dig en ögonblicksbild av nuet och den närmaste tiden framåt (3, 6, 12 månader) och tänk igenom områden som jobb, familj, hälsa, ekonomi, vänner och intressen. Vad ser du? Vad ger dig mening? Vad ger dig glädje? Kom ihåg att det bara är en ögonblicksbild och att det kan ändra sig längre fram.

Att göra: det går inte att springa på alla bollar samtidigt, då blir vi splittrade och får en upplevelse av otillräcklighet och frustration. Genom att fokusera på det som är viktigast för dig just nu och sedan sätta små glädjefulla mål för varje område, kommer du istället att använda din tid och din energi på ett sätt som ger ännu mer energi. Ett exempel på ett litet mål inom området ”Familj” kan vara att gå paddelkurs med sonen vecka 27. Se till att tidsbestämma varje aktivitet/mål så att du vet när du har uppnått det.

ANNONS

Steg 3. FOKUSERA

Eftersom resurser är begränsade behöver du använda dem på ett medvetet sätt så att de ska ge den effekt du vill ha inom de områden som du har sagt är viktiga för dig. Fokusera medvetet på hur du bäst använder din tid, din fysiska och mentala energi och dina pengar inom de områden du bestämt är de viktigaste för dig just nu. Bli medveten om var du slösar bort och läcker energi/tid/pengar. Ett tecken på detta kan exempelvis vara när du känner dig irriterad för att du vid slutet av dagen inte har fått gjort det som var viktigast för dig.

Att göra: titta igenom en vecka i din almanacka för att få en bild av hur du använder dina resurser just nu. Ser veckan ut som du innerst inne vill ha den, ligger det i linje med vad som är viktigast för dig just nu inom respektive område? Om inte – skriv om, gör om! Hur ser det ut då, och hur känns det nu?

Steg 4. GÖR MED LÄTTHET

Ofta tar vi i från tårna och kämpar för att få saker och ting gjorda, det är kanske det vi ser andra göra och det vi lärt oss att vi måste göra för att skapa resultat. Men det finns ett annat sätt att leva och göra saker på, där du istället har en upplevelse av lätthet och flow. Det får du genom att ta ett litet steg i taget, att göra en liten sak i taget, inte genom att ta dig vatten över huvudet, bita ihop hårt och försöka uppbåda all din ork för att flytta det största berget. Genom att du lyckas ta ett litet steg i taget så skapar du positiva upplevelser både i kroppen och hjärnan och du ger dig själv budskapet att ”jag kan!”, ”det går!”, ”det är lätt och roligt!”. Du får uppleva hur det är att lyckas och samtidigt må bra.

Att göra: Bryt ner dina mål inom respektive område till en hanterbar action-plan. Sätt ribban på en nivå så att du vid varje dags slut får en upplevelse av ”success” – det gick! Jag gjorde det! Dela in dina mål i två kategorier: en som handlar om det som ligger dig närmast hjärtat, dina visioner, dina drömmar. Och en som handlar om de vardagliga uppgifter som vi alla behöver ”beta av”, dvs besiktiga bilen, skriva en rapport, gå till tandläkaren.

Steg 5. ODLA TACKSAMHET

”Det är inte lyckan som gör oss tacksamma utan tacksamheten som gör oss lyckliga” är ett gammalt talesätt. Ju mer du uppmärksammar och ser att du har att vara tacksam över, desto gladare, nöjdare och lyckligare kommer du att känna dig.

ANNONS

Att göra: Skapa någon form av daily practice som tränar upp din tacksamhetsmuskel. Exempelvis innan du somnar, reflektera över vilka tre saker du har att vara tacksam för idag? Skriv gärna ner dem i en liten bok. Det kan handla om stort och smått, tex att du fick en uppskattande klapp på axeln av en kollega på jobbet, att bussen kom i tid och solen sken eller att ditt barn kom hem och var stolt över hur det gick på provet.
Det kan också handla om att du ser att du har klarat av att vara sann mot dig själv, agerat utifrån den du är och kanske sagt ifrån mot kollegan, eller att du fick gjort det som var viktigast för dig på dagens att-göra-lista. Tricket är att göra den här övningen oavsett vilka omständigheter du har i ditt liv just nu, att se att hur det än ser ut så finns det alltid bra saker med mig och med mitt liv.

Bra jobbat! Genom att du medvetet har reflekterat över och skrivit ner svaren på varje punkt ovan så har du skapat en karta och en kompass som du kan använda för att navigera och fatta beslut i ditt liv från och med nu. Använd den dagligen och lägg märke till vad som händer, vad du ser och vad du upplever när du gör det.

Vill du få hjälp med att träna de här viktiga förmågorna – och många fler – för att stå stadigt och grundad och se din fortsatta väg kristallklart framför dig? Kontakta mig på [email protected] för ett kostnadsfritt och förutsättningslöst första samtal.

Se Sophies LinkedIn-profil.

Läs tidigare Dagens PS-krönikor av Sophie Hedberg:
“Förmågan att överleva är inbyggt i vårt DNA”
• Småföretagare hittar nya arbetssätt i coronakrisen
• Konsten att våga lyckas – tämj din inre schimpans
• Sätta mål räcker inte – skapa din story!
• Ditt viktigaste uppdrag 2020 ­– att hitta din flock

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS