Dagens PS

Krönika: "Sluta vara så otroligt mesiga"

Sverige måste
Sverige måste
Malin Dohlwitz-Strindlund
Malin Dohlwitz-Strindlund
Uppdaterad: 09 maj 2017Publicerad: 09 maj 2017

Det vi kan se i valet i Frankrike är att liberalismen vann över högerpopulismen. Det som är likt i Sverige och Frankrike är att vi behöver lösa de utmaningar som bäddat för högerpopulism i hela Europa och i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är högkonjunktur och Sverige går som tåget. Men den svenska regeringen fokuserar inte på några reformer som kommer att lösa de utmaningar som har byggts upp under många år under både socialdemokratiskt styre och alliansregeringar. Det är helt meningslöst att lägga energi på att skuldbelägga varandra. Lös uppgiften i stället.

Den stora utmaningen som ligger som ett paraply över andra utmaningar är integrationen som inte har fungerat. Vi behöver gå på djupet med dessa problem och skapa reformer som förändrar vårt samhälle i grunden.

Arbetslösheten
Efter nio år i Sverige har endast 50 procent av alla nyanlända kommit in på arbetsmarknaden. Många utlandsfödda kan inte ens svenska efter fyra år. Här behövs kraftfulla åtgärder men också mycket högre krav på de som kommer till Sverige. De som kommer hit behöver själva ta ansvar för att de lär sig språket, att de driver sin egen utveckling vad gäller utbildning och jobb. Det behöver finnas både morötter för dem som driver och det behöver finnas konsekvenser för dem som inte gör något alls. Det måste också bli billigare att anställa utrikes födda. Vi företagare behöver få tydliga incitament att anställa.

Utanförskap
Attityden behöver förändras gentemot nyanlända. Det här är människor med en enorm kraft, som flytt, ofta från andra sidan jordklotet. Så fort de kommer över Sveriges gräns behandlas de som offer, som att det är synd om dem och som att de behöver bidrag för att överleva. De flesta vill ha ett arbete så fort som möjligt. De vill jobba och göra rätt för sig men de höga hindren in på arbetsmarknaden och rädsla för det som är annorlunda gör att de blir sittande, vilket är förödande både för dem och för samhället.

Kriminalitet
Vi behöver ta krafttag om kriminaliteten i utsatta områden. Det har gått för långt väldigt länge men allt går att vända. Ju längre vi väntar desto svårare blir det så det är nu det behöver göras radikala åtgärder. Det finns redan förslag och det finns länder och områden som har lyckats som bör gå att kopiera och lära från – men sätt fart. Det är bråttom.

Skola/utbildning
Skolan är en nyckel för att integrationen ska bli lyckad. Många av dem som kommer från andra länder är vana vid att läraren bestämmer och att skolan har regler. När de kommer till den svenska “flumskolan” där lärarna är kompisar med eleverna och ofta saknar ett tydligt ledarskap faller det mesta direkt. Forskning visar att om ett barn klarar sig bra i skolan minskar risken för kriminalitet och utanförskap. Och det går faktiskt att coacha nyanlända föräldrar att peppa sina barn att gå all-in i skolan för en bättre framtid även om föräldrarna kämpar med sin egen integration.

Välfärdssystemet 
Vi har världens högsta skatter. Ändå fungerar inte väldfärssystemet. Det är inte mer skattepengar som behövs i välfärden. Det är mer resultatfokus. Sluta slänga våra skattepengar på flummiga projekt som inte har några konkreta mål. Sluta slänga pengar till arbetsförmedlingen som inte förmedlar särskilt många arbeten. Kravställ allt i välfärdssystemet med kvalitet och resultat. Jag anser också att de som kommer hit ska kvala in i vårt välfärdssystem.

De flesta förväntar sig inte att få allt de får när de kommer hit. Människor är beredda att kämpa om det finns möjlighet att nå sina mål och sina drömmar. Det politiker behöver göra är att skapa förutsättningar och visa framtidshopp och inte minst stifta lagar och skapa kraftfulla reformer som skapar resultat i verkligheten. Politiker kan och ska inte skapa arbeten. Det ska företagare göra. Vi behöver också vara tydliga med vad som gäller i vårt land och vi behöver sluta vara så otroligt blåögda och mesiga, det vill säga Tuff Kärlek för Sverige!

ANNONS

Läs fler krönikor av textförfattaren:

Krönika: 5 tips – så motverkar du populism  >

Krönika: Sluta höj skatten – sänk den  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS