Dagens PS

Krönika: 5 tips - så motverkar du populism

Marine Le Pen
Marine Le Pen
Malin Dohlwitz-Strindlund
Malin Dohlwitz-Strindlund
Uppdaterad: 15 mars 2017Publicerad: 15 mars 2017

Trump, Le Penn och Åkesson. Alla kommunicerar de enkla lösningar på mycket komplexa problem och de skyller mycket av problemen på invandringen. Ingen av dem kommer att kunna lösa detta och deras mål är att skapa kaos och separation vilket historien kommer att visa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag väljer att se att det finns något positivt i allt och att vi människor i det här fallet verkligen kan ta chansen att rannsaka oss själva. Vi har alldeles för länge lagt över allt ansvar och all makt på politiker och staten som vi förväntar oss ska fixa allt, vilket enligt mig aldrig har fungerat.

Det är dags att börja leda och ta ansvar genom att:

1. Sluta tro att det är någon annan som ska lösa alla problem och att det alltid är någon annans fel. Politiker ska lagstifta, politiker ska prioritera och fördela våra skattepengar så att välfärden, rättsväsende och försvar fungerar. De ska inte lösa så att du får ett nytt arbete och de ska inte driva företag. Du har ansvar över ditt liv.

2. För att motverka populism är det dags att du och jag börjar ta ansvar för vår omgivning, vår kommun och vårt land. Det är dags att bli riksdags- eller kommunpolitiker, söka jobbet som tjänsteman i din kommun eller gå med i en ideell förening som jobbar aktivt med integration.

3. Det fungerar inte längre att gnälla på andra. Du har själv chansen att påverka och leda och det behövs kompetenta människor i stat, kommun och landsting. Vi behöver framför allt personer från näringslivet som vet hur man driver processer, ekonomi och som är vana vid krav och uppföljning. Vi har jobbat med en del kommuner och statliga verk i vårt företag och jag är sedan några månader tillbaka aktiv som kommunpolitiker. Det vi ser är att det finns en brist på ekonomiskt kunnande, bristande verklighetsförankring och dåligt ledarskap vilket leder till att det slösas enormt med dina och mina skattepengar.

4. Om du ska demonstrera bör demonstrationen ha en konkret plan med konkreta aktioner efteråt. En demonstration kan få upp ämnet på dagordningen men för att det ska bli en varaktig förändring behöver det hända något efter. Annars tar det förfärligt lång tid att förändra och dessutom har det slösats en massa plakat och rosa garn till visserligen uppseendeväckande mössor men helt i onödan.

5. Använd din energi att förändra i stället för att gnälla i fikarummet eller på nätet. Jag vet att det för stunden är lättare att gnälla men om alternativet är populistiska ledare som kommer att skapa kaos och separation i vår värld är det bra mycket bättre att ta tag i det du kan förändra och förbättra.

Så ut på spelplanen och gör det du kan för att göra vår planet till en bättre plats att leva på.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS