Krönika: Frihet nyckeln till arbetsglädje

Uppdaterad: 15 maj 2017Publicerad: 15 maj 2017
Nordkoreas avlidne diktator Kim Jong-Il i ett möte 2001 med Göran Persson
Nordkoreas avlidne diktator Kim Jong-Il i ett möte 2001 med Göran Persson

Att skapa plattformen för arbetsglädje är chefens ansvar. Diktatorchefens tid är sedan länge förbi och ändå hänger de sig kvar. Det handlar om osäkerhet.

ANNONS
ANNONS

Den enskilt viktigaste faktorn för att vi ska känna arbetsglädje är frihet. Det som dödar arbetsglädjen är regler som inskränker friheten och när man känner kontroll uppifrån. Allt det som ett traditionellt och numera förlegat chefskap innebär kan man säga. Osäkra chefer, chefer som inte kan kommunicera sina mål, chefer som inte visar sina medarbetare respekt, chefer som öppet mobbar, chefer som agerar med härskarteknik som ledarskap – dessa chefer dödar den mest positiva och duktiga medarbetarens arbetsglädje och arbetsförmåga totalt.

Den smarta ledaren har en mer coachande stil. Hon eller han säger “Det här är målet, fixa det hur du vill, när du vill och var du vill, jag litar på att du har kapaciteten”. Då får du frihet att välja vilka vägar du ska ta. Den här ledaren är trygg i sin ledarroll, hon eller han vet var ni är på väg och har en tydlig och klar bild på hur laget spelar bäst tillsammans. Hon eller han passar bollarna till den mest lämpade spelaren i sitt team och hon eller han låter inte två spelare eller fler i samma lag springa på samma boll.

Frihet kräver ansvarsfulla och självständiga medarbetare och skickliga ledare. Medarbetare som också tar ansvar för sin egen självkännedom och utveckling. Medarbetare som vågar stå upp mot chefen när chefen misslyckas i sitt coachande ledarskap. Dagens chefer är till för att underlätta medarbetarnas vardag, tydliggöra målen och riktningen för vår verksamhet. Chefer som är mer intresserade av sina medarbetare än att springa runt på en oändlig massa möten och ignorera sina medarbetare.

Skapa arbetsglädje gör man inte bara för att folk ska må bra på jobbet. Det är för att verksamheten ska uppnå goda resultat och när man skapar arbetsglädje tar man hand om resurserna – när vi mår bra får vi goda resultat och hamnar i en god cirkel.

Lär fler krönikor av textförfattaren:

Krönika: Tiden läker ingenting!  >

Krönika: Psykiska ohälsan ökar – hur stoppar vi det?  >

ANNONS
ANNONS