Dagens PS

Kavalkad i skandaler - på hemmaplan

Det är inte bara i USA som makthavare dras i smutsen. Dagens PS minns inrikesskandalerna som kantat medierapporteringen i år. (TT / montage)
Det är inte bara i USA som makthavare dras i smutsen. Dagens PS minns inrikesskandalerna som kantat medierapporteringen i år. (TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 nov. 2016Publicerad: 05 nov. 2016

På tisdag avgörs USA-valet och aldrig tidigare har två presidentkandidater smutskastat varandra som Donald Trump och Hillary Clinton gjort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skandalrubrikerna är av historiska mått och varken Clinton eller Trump undgår att totalsågas av kritiker för sina klavertramp.

Men det är inte bara i USA som politiker klantar till det. Dagens PS bjuder i dag på en handfull minnesvärda artiklar i år om svenska makthavare som dragit ner brallorna på sig själva publikt.

1. Löfven: “Vi är inte fulla än”
Den här historien, om en statsminister som inleder sitt besök i Vita huset i Washington med att kalla USA:s utrikesminister John Kerry för Kennedy, blev extra festlig med tanke på att Stefan Löfven strax innan försäkrat: “We´re not even drunk yet”.
Å andra sidan kallade den amerikanske vicepresident Joe Biden Löfven för president under sitt statsbesök i Sverige.

2. Dubbelgroda av Stefan
I samband med att Stefan Löfven i slutet av maj skulle presentera sin nya laguppställning i regeringen lyckades han med “bragden” att säga fel namn på en av sina nya ministrar – två gånger. Kanske tänkte hon, Karolina Skog (MP, som fick ta över Åsa Romsons roll som miljöminister “we´re not even drunk yet…”.

3. MP-följetongen rekordartad
Karusellen kring Miljöpartiets fadäser i våras tycktes inte ha något slut. Men slut tog det, bland annat för bostadsminister Mehmet Kaplan som tvingades avgå efter bland annat en middag med turkiska högerextremister och jämfört Israel med Nazityskland. Den 18 april meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att Mehmet Kaplans tid som statsråd är finito.
Ungefär i samma veva överträffar MP-topparna och ministrarna Åsa Romson och Gustav Fridolin varandra i verbala grodor, bland annat kallar Romson terrordåden i USA 11 september 2001 för “olyckor”. Romson tvingas kort efteråt lämna regeringen.

4. Mona Sahlins pinsamma sorti
En gång var hon presumtiv kandidat att ta över statsministerposten efter Göran Persson. Den gamla Toblerone-skandalen var som bortsopad ur minnet hos folk och lovorden var många.
Sedan gick det som det gick. Mona Sahlins karriär fick ett snöpligt slut när det avslöjades att hon förfalskat intyg till sin livvakt, som kunde tillskansa sig förmåner tack vare det. Dagens PS skrev så klart om händelsen. Rubriken löd: “Dråpligt slut för Mona”.

5. Anders Ygeman i blåsväder
Den 7 juni kunde Dagens PS avslöja att inrikesminister Anders Ygeman, precis som Mehmet Kaplan, lierat sig med en turkisk-islamistisk falang, åtminstone på en bild som togs på Rinkeby torg på Sveriges nationaldag den 6 juni. Ygemans pressekreterare försäkrade att Ygeman bara “talat på öppen plats” och att inrikesministern inte på något sätt har samröre med extremisterna, som bland annat utropat “död åt de armeniska hundarna”.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS