Gambero Rosso (den röda räkan, på svenska) är Italiens största vinguide. De provar mer än 60.000 viner årligen och betygssätter i olika steg för att få 1,2 eller 3 glas i betyg.

ANNONS

I år firar de 30 år och hade en provning i Stockholm.

Inte för att Italienska viner behöver mer rampljus här i Sverige då det känns som om man kommer in i en Italiensk vinbutik när man går in på de flesta systembolag.

Men trots detta tipsar jag idag om två italienare.

Italien är otroligt komplicerat som vinland – massvis med druvor och väldigt olika sätt att göra vin på i olika områden. Att lära sig om italienska viner är som att studera en hel världsdel på annat håll. Allt från varma slätter och Sicilien med vulkaniska jordar till de nordligaste odlingar som ligger högt upp i bergen. I Sverige är det kanske mest känt för sina röda viner men Italien gör fantastiska vita viner och inte minst mousserande.

Här kommer tips på två viner. Ett som har koppling till Gambero Rosso och en av mina favoriter.

ANNONS
ANNONS

Bellavista Franciacorta Cuvée Brut, (73145) 299kr
Bellavista fick i år utnämnandet ”Winery of the year”. Franciacorta är det i Italien mest kända området för mousserande viner. Det ligger på gränsen upp mot bergen i norra Italien och gör i regel mycket rena och eleganta viner. I jämförelse med en typisk Champagne är detta bubbel inte lika brödigt utan mer drivet av frukt. Denna cuvée är fräsch och har en bra blandning mellan syra och frukt. Vill ni testa deras lite dyrare och bättre viner är det tyvärr privatimport som gäller. Deras vin som heter Pas Operé 2009 är det bästa mousserande vin (som inte är champagne) jag någonsin druckit. Ungefär 600 kronor vid privatimport. Prisvärt!

Rovente Riserva 2011, Col Di Bacche (73074) 250kr
En av mina favoriter. Ett mycket typisk vin från Toscana. Härligt balanserade tanniner och bra syra med tydlig frukt.