När vuxna barn bor kvar hemma påverkas både föräldrar och barn. Tre experter tipsar om hur man sätter ekonomiska gränser.
Vuxna barn hemma – då bör du sätta ekonomiska gränser


Mest läst i kategorin
Många unga vuxna bor kvar hemma utan att betala för sina utgifter, vilket pressar föräldrarnas ekonomi. För vissa innebär det att pensionen skjuts upp, för andra att sparandet minskar.
Men varför är det så svårt att sätta gränser, och vad händer när stödet pågår för länge?
Dagens PS har pratat med tre experter om hur man bryter mönstret utan att förstöra relationen, och samtidigt skyddar sin egen ekonomi.
Missa inte: Nya bolåneregler kan höja priserna – expert: ”Risken är hög”. Dagens PS
Dottern flyttade hem – nu kostar det 47 000 kronor
I en tidigare artikel berättade Dagens PS om ett äldre par i Kalifornien som numera lägger över 47 000 kronor i månaden på sin vuxna dotter. Hon flyttade hem igen i början av 2024, och sedan dess har paret tvingats täcka allt från mat till transport, till och med kattens utgifter.
Pappan, som arbetar som radiolog, skjuter nu upp pensionen. Mamman säger till CNBC att de inte planerat för sådana utgifter i det här skedet av livet, men att de inte vill se sin dotter hamna på gatan.
Samtidigt visar en svensk rapport att föräldrar här hemma i Sverige också står för en stor del av sina vuxna barns utgifter. Enligt Ica Banken betalar 53 procent av unga vuxna mellan 19 och 29 år som bor hemma inte för sig alls, inte ens för mat eller hyra. Nästan lika många får dessutom ekonomiskt stöd från sina föräldrar, trots att många har jobb.
När hjälpen slår fel
Enligt Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, börjar stödet ofta med goda avsikter. Många föräldrar vill hjälpa sina barn att komma in på arbets- eller bostadsmarknaden. Men när hjälpen blir långvarig kan den skapa ett beroende.
“Problemet uppstår när stödet blir långvarigt, otydligt eller sker på bekostnad av föräldrarnas egen ekonomiska trygghet till exempel pension eller buffert”, säger hon i ett mejl till Dagens PS.

Det är skillnad, betonar hon, på att tillfälligt bo hemma för att spara till en bostad, och att fastna i ett otydligt stöd utan plan. Föräldrar riskerar då att ta ett större ansvar än de klarar av, och barnen får inte möjlighet att växa in i självständighet.
“Om boendet hemma sker med ett tydligt syfte, som att spara till kontantinsats eller minska studieskulder, kan det istället vara ett sätt att bygga framtida trygghet”, säger Åhrman.
Rädsla att förstöra relationen
Sparpsykologen Niklas Laninge, som är expert på ekonomiskt beteende på Opti, pekar på att många föräldrar styrs mer av känslor än av ekonomi när de fortsätter stötta sina vuxna barn.
“Att känna ansvar för sina barn är helt naturligt, men det är mindre tydligt när detta ansvar tar slut. Samtidigt blir det mer normaliserat att ta ansvar för sina barn långt upp i åldrarna”, säger han till Dagens PS.
Dessutom finns det en oro för att relationen ska ta skada om man börjar ställa krav.
“Sen finns det en rädsla hos föräldrar att inte hamna i konflikt med sitt barn, en rädsla att förlora det vilket tyvärr får dem att öppna plånboken lite för ofta”.
Laninge menar också att många föräldrar definierar sig själva genom sin roll som hjälpare, vilket gör det ännu svårare att säga nej.
“Man ser sig som någon som ställer upp och hjälper barnet och att säga nej och ställa krav på att ens barn ska stå på egna ben kan gå stick i stäv med dessa värderingar”, säger han.

Läs också: ”God ekonomi” – ändå bromsar hushållen bostadsköpet. Dagens PS
När vuxenlivet försenas
Men det långvariga stödet påverkar inte bara föräldrarnas ekonomi och framtidsplaner, det kan också bromsa barnets utveckling.
“Barn som får för mycket ekonomiskt stöd från föräldrar långt upp i åldrarna får inte den nödvändiga träningen i ekonomi som behövs för att bygga upp tilltro till sin egen förmåga. Vi talar alltså om en riktig björntjänst. Sen måste man också tänka på att det stödet kan ge barnet en skev bild av verkligheten och vilka ekonomiska vanor och utgifter man egentligen borde ha som 20-åring”, säger Laninge.
Även Shoka Åhrman ser risker med ett långvarigt stöd utan plan eller struktur. Enligt henne kan det leda till att barnets väg mot självständighet försenas.
“Det riskerar att skjuta upp vuxenlivet och skapa ett osunt beroende”, säger hon.
Men om stödet ges på rätt sätt, med tydliga ramar, syfte och ett slutdatum, kan det i stället stärka barnets ansvarstagande.
“Skillnaden ligger i om det finns en plan och ett slutdatum och om man samtidigt utvecklar sitt ekonomiska ansvarstagande och bygger upp sparande eller aktivt försöker få ett jobb”, säger Åhrman.
“Självständighet handlar inte bara om ekonomi, men ekonomiskt ansvarstagande är en viktig del av vuxenblivandet”, tillägger hon.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Så sätter du gränser – utan att förstöra relationen
Hur gör man då för att hjälpa – utan att bli bank? Laninge har flera konkreta råd.
“Skilj på stöd och ansvarstagande. Du kan ge stöd, vara där, komma med råd utan att behöva bidra ekonomiskt”, säger han.
Han uppmuntrar föräldrar att sätta gränser tidigt och att tydligt kommunicera vad man är villig att bidra med. Samtidigt bör barnet vara med i diskussioner kring ekonomi och prioriteringar:
“Träna ekonomiprat med ditt barn. Bjud in det till samtal om budget, utgifter och önskemål. Be barnet bidra och vara med och problemlös. Sannolikt vill barnet och du samma sak, dvs att ha en relation där den ena inte är ekonomiskt beroende av den andra”.
Åhrman föreslår att man gemensamt sätter upp förväntningar, till exempel att barnet betalar en liten summa i hyra om hen har inkomst, eller att boendet är tidsbegränsat.
“Fundera på vad ni gemensamt vill uppnå”, säger hon.
“Det är också viktigt att föräldrar inte glömmer bort sig själva man måste ha råd att hjälpa till både ekonomiskt och känslomässigt utan att kompromissa allt för mycket med sin egen trygghet. Där skiljer sig de ekonomiska förutsättningarna åt. Att stötta barnen ska inte betyda att föräldrarna behöver ta hela samhällets ansvar på sina axlar”, tillägger hon.
Börja i tid – och räkna på det

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, menar att man bör börja sätta ekonomiska krav redan när barnet slutar gymnasiet.
“Så snart barnet slutar gymnasiet, dock senast vid 21 års ålder”, säger han, i ett mejl till Dagens PS.
För att göra diskussionen mer konkret föreslår han att man utgår från Konsumentverkets beräkningar. Enligt deras kalkyl kostar det cirka 7 300 kronor i månaden för en ung vuxen att bo hemma, inklusive mat och delade kostnader.
“Det är dock viktigt att komma ihåg att detta är en generell uppskattning och att summan kan variera beroende på faktorer som barnets inkomst och hushållets totala kostnader”, säger han.
Läs även: Sverige vill ge 54 000 kr i elbilsstöd – men bara till vissa. Dagens PS
Läs även: Dottern flyttade hem igen – föräldrar betalar över 47 000 kr. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.