En ny undersökning visar att en stor andel av Sveriges tjänstemän förväntas vara tillgängliga under sin sommarledighet. Allra värst är det för cheferna.
Tjänsteman? Då blir det ingen semester


Mest läst i kategorin
Dagens PS har redan kunnat konstatera att 24 procent av de som tjänar under 20 000 kronor i månaden inte kommer ha någon semester i år. Motsvarande siffra bland höginkomsttagare – enligt Länsförsäkringar de som tjänar över 40 000 kronor i månaden – är bara 5 procent.
Nu visar en ny undersökning från Unionen, genomförd tillsammans med Infostat, att det ser illa ut även för chefer.
Missa inte: Så mycket kostar årets semester: “Fem veckor till priset av en”. Dagens PS
Ska vara tillgängliga
Många av dem har förvisso semester på pappret. Däremot förväntas 71 procent av alla chefer vara tillgängliga under sin semester. Bland övriga tjänstemän är motsvarande siffra 34 procent.
Det handlar inte bara om att svara i telefon. 62 procent av cheferna säger att de kommer att läsa mejl, Slack, Teams och andra jobbsystem i sommar. Även bland icke-chefer är den siffran hög – 36 procent uppger att de kommer att hålla sig uppkopplade.
“Det är anmärkningsvärt att var tredje tjänsteman och nästan sju av tio chefer förväntas vara tillgängliga under sin semester”, konstaterar Peter Hellberg, ordförande i Unionen, i ett pressmeddelande.

Bättre med kollektivavtal
Ett tydligt mönster i undersökningen är att arbetsplatser med kollektivavtal erbjuder bättre förutsättningar för verklig ledighet.
Bland tjänstemän med kollektivavtal uppger 36 procent att de förväntas vara tillgängliga under semestern. Bland dem utan kollektivavtal är siffran 43 procent.
Även arbetsgivarens kommunikation spelar roll. 27 procent av dem som har kollektivavtal säger att arbetsgivaren tydligt har sagt att de inte ska arbeta under semestern. Bland dem utan kollektivavtal är siffran bara 15 procent.
”Det är också arbetsgivarens ansvar att skapa förutsättningar för verklig ledighet – med möjlighet att stänga av mejl, mobil och chatt”, säger Hellberg.
Återhämtningen påverkas
Att aldrig riktigt koppla bort jobbet har ett pris. 78 procent av de tillfrågade säger att deras återhämtning påverkas negativt när de förväntas vara tillgängliga på semestern.
Kvinnor påverkas mer än män – 70 procent av kvinnorna uppger att det är negativt att behöva vara tillgänglig under ledigheten, jämfört med 58 procent av männen.
Unionen lyfter också vikten av att chefer föregår med gott exempel.
”Eftersom medarbetare ofta följer chefens exempel är det viktigt att chefer i praktiken visar att semestern är till för återhämtning”, säger Hellberg.
Semester – på riktigt?
Att bara byta kontoret mot hängmattan räcker inte om mobilen ändå surrar med jobbmejl, menar Unionen. För att semestern ska fungera som avkoppling krävs klara gränser – och ett tydligt ansvar från arbetsgivaren.
”Det är av största vikt att det går att koppla av och koppla ner för att på bästa sätt kunna återhämta sig från arbetet när man är ledig, annars är det inte semester”, avslutar Hellberg.
Läs också: Gränslös glädje på semestern? Se upp för luriga wifi-fällan. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.