Sverige utmärker sig inom EU med en rekordhög sysselsättningsgrad bland 75-plussare, visar en ny rapport. Man kallar dem superseniorer.
Sverige sticker ut: Rekordmånga superseniorer


Mest läst i kategorin
Under 2024 arbetade 62 000 personer i åldern 75-89 år i Sverige. Det motsvarar drygt 6 procent av befolkningen i åldersgruppen, vilket innebär att Sverige hamnar långt över EU-snittet på 1,6 procent.
“Det är dags att både uppmärksamma och uppvärdera senior arbetskraft. Många vill fortsätta arbeta och har mycket att bidra med”, säger Maria Larsson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.
Det är framför allt män som fortsätter jobba – nästan var tionde man i åldersgruppen 75-89 år var sysselsatt under 2024. Totalt handlar det om 39 000 män och 22 000 kvinnor.
Det rapporterar E55.
Två av tre är företagare
Av de äldre som jobbar är två tredjedelar företagare. Det är en mycket högre andel än på arbetsmarknaden i stort, där bara 10 procent är egenföretagare. Inom gruppen 75-89 år är 72 procent av männen företagare och 53 procent av kvinnorna.
Enligt rapporten är det vanligt att pensionerade anställda startar eget och fortsätter som konsulter, eller att tidigare företagare helt enkelt fortsätter i mindre skala. Andra passar på att förverkliga en livsdröm om ett eget företag.
Missa inte: Sverige: Nu är det dyrt att vara sjuk och billigt att flyga. Dagens PS
Här jobbar de
Många av de äldre som fortsätter arbeta gör det inom jord- och skogsbruk eller som konsulter inom till exempel juridik, ekonomi och teknik. Även branscher som fastighetsverksamhet och kultur har en något högre andel superseniorer än genomsnittet.
Däremot är det ovanligt att personer över 75 arbetar inom vård, tillverkning eller detaljhandel.

Sverige sticker ut i Europa
Sveriges sysselsättningsgrad bland personer 75-89 år ligger inte bara över EU-snittet – den är också klart högre än i våra nordiska grannländer. Till exempel ligger Danmark på 2,9 procent, Finland på 3,2 procent och Norge på 4 procent.
Sveriges höga andel bör tas tillvara, menar SPF Seniorerna.
“I dag finns fortfarande hinder i form av stelbenta regler och åldersdiskriminering. Vi ska alla bedömas efter kompetens, inte kronologisk ålder”, konstaterar Larsson i ett pressmeddelande.
För att fler ska kunna och vilja jobba längre vill organisationen se flera konkreta reformer. Bland annat höjd eller avskaffad LAS-ålder, kampanjer mot åldersdiskriminering och bättre möjligheter till flexibelt arbete för äldre.
Men varför jobbar de?
Trots den omfattande statistiken lämnar rapporten en fråga öppen: Varför jobbar så många så långt efter pensionsåldern?
Såväl arbetsglädje som ekonomiska skäl kan spela in, men någon säker förklaring finns inte.
“SPF Seniorerna efterlyser en nationell kartläggning för att få fram kunskap kring vad som motiverar äldre att arbeta vidare, denna kunskap kan i sin tur tas tillvara för att stimulera fler seniorer att arbeta vidare i framtiden”, avslutar Maria Larsson
Läs också: Svensk pension hyllas utomlands – men se upp för bedrägerivågen. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.