Dagens PS

Svensk pension hyllas utomlands – men se upp för bedrägerivågen

Pension
Svensk pension väcker avund i EU – men det gör nog inte bedrägerierna (Foto: Janerik Henriksson/Caisa Rasmussen/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 03 juli 2025Publicerad: 03 juli 2025

Samtidigt som Sverige får internationellt beröm för sitt pensionssystem, visar nya rapporter hur lätt det är att både halka efter och bli lurad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har varit en händelserik nyhetsvecka för alla som funderar över framtidens pension. 

Från bedrägerivågor till pensionsfällor och EU-beröm – här är de mest lästa pensionsnyheterna från veckan som gått.

Så får du 4 000 kronor mer i pension – varje månad

Ett av de mest effektiva sätten att höja pensionen är att jobba längre, enligt Pensionsmyndigheten. I Almedalen berättade pensionsinformatören Jörgen Brännmark att ett extra arbetsår kan ge upp till 2 000 kronor mer i månaden – två år kan ge över 4 000 kronor.

För den som saknar tjänstepension, exempelvis egenföretagare, är det ännu viktigare att jobba längre och spara privat. Pensionsmyndigheten påminner också om att skatten på arbete blir betydligt lägre efter 66 års ålder – vilket gör det ännu mer lönsamt att jobba vidare.

En annan klassisk fälla är att ta ut tjänstepensionen för snabbt – något som kan halvera pensionen när de första åren är över. Men från 2025 blir det möjligt att pausa uttaget under de första fem åren.

Läs mer: Så får du 4 000 kronor mer i pension – varje månad. Dagens PS

Pension i Sverige
Vissa knep kan ge över 4 000 kronor mer i plånboken (Foto: Pexels)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Sverige väcker avund i EU – pekas ut som förebild 

ANNONS

Samtidigt som många i Sverige talar om pensionskris får vi internationellt beröm. I en ny rapport från European Youth Parliament och Insurance Europe lyfts det svenska pensionssystemet fram som ett föredöme för EU.

Särskilt uppskattas vår valfrihet inom premiepensionen och att vi har ett system som fungerar över hela livet – däribland pensionsrätt för exempelvis småbarnsföräldrar. 

Men rapporten pekar också på allvarliga utmaningar: Kvinnor halkar efter och unga riskerar att få bära ett allt tyngre ansvar.

Läs vidare här: Sverige väcker avund – pensionen pekas ut som förebild. Dagens PS

Här är misstagen som kan sänka din framtida pension

Svartjobb, sen karriärstart, lågt sparande och tidigt uttag. En ny genomgång från minPension listar de vanligaste fällorna som riskerar att urholka pensionen – i vissa fall utan att man riktigt märker det.

Fyra procent av användarna på minPension saknar helt tjänstepension i sin prognos. Samtidigt kan ett år med deltid eller tidigt uttag innebära cirka 1 500 kronor mindre i månaden – livet ut.

Även sparandet glöms ofta bort. Många underskattar betydelsen av rätt risknivå och låga avgifter, enligt pensionsekonom Dan Adolphson Björck. För den som jobbat utomlands är det extra viktigt att ha koll – annars kan pensionen utebli helt.

Mer om detta: Se upp: Så lätt sänker du din framtida pension. Dagens PS

ANNONS

Bedragare lurar pensionärer 

Vi avslutade veckan med bedrägeri. Pensionsmyndigheten går nu ut och varnar för en ny våg av bedrägerier. Bluff-sms med falska länkar ser ut att komma från myndigheten, men leder till kopierade webbsidor där bedragare samlar in känsliga uppgifter.

I ett fall förlorade en 82-årig kvinna hela sin livsbesparing efter att ha lurats via telefon. Banken stängde i sin tur hennes konto.

Myndigheten påminner om att man aldrig ska klicka på länkar i oväntade sms eller använda bank-id på uppmaning av någon som ringer. Bluffarna sker ofta i vågor och länkarna byts ut – men upplägget är detsamma.

Läs vidare: Bedrägerivåg mot pensionärer – klicka inte på länken i sms:et. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Läge att satsa på guld, bitcoin eller diamanter? På bilden syn diamanten Pink Star.
Spela klippet
Börs & Finans

Bitcoin, guld och diamanter – "Det här årets kortning"

03 juli 2025
ANNONS
ANNONS