Ny statistik visar om du har rätt lön för din bransch. Kolla här!

ANNONS

Är din lön lägre än 38.524 kronor i månaden? Då har du sämre lön än snittet för tjänstemän i privat sektor – inklusive rörliga tillägg, men exklusive övertidstillägg, visar färsk statistik från SCB. Snittet har därmed ökat med 1,8 procent i juni i år, jämfört med samma period förra året, visar statistiken som Dagens Industri tagit del av.

Tittar man på den genomsnittliga timlönen för en arbetare uppgick den under samma månad till 166,30 kronor, exklusive övertidstillägg, vilket är en 1-procentig ökning från förra året.

Allra bäst tjänar tjänstemän på kreditinstitut och försäkringsbolag (i snitt 45.142 kronor per månad) medan gruv- och mineralutvinningsidustrin betalar arbetare bäst – 240,45 kronor i timmen.

Tittar man i stället på vilken sektor som haft bäst löneutveckling under de senaste tolv månaderna är det företag inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik som toppar timlöne-listan med en ökning på 3,0 procent medan månadslönen för tjänstemän inom vård, omsorg och socialtjänst ökat med 4,4 procent på ett år.

ANNONS
ANNONS

HELA LISTAN: Så tjänar svenskar i varje bransch [Di.se] >