Skatten på ISK (investeringssparkonto) upp till 300 000 kronor slår direkt mot barnen, enligt ny Kantar Sifo-undersökning.

ANNONS

”Hela 23 procent uppger att de hade börjat spara till sina barn eller ökat sitt barnsparande om skatten togs bort för sparande upp till 300 000 kronor på ISK”.

Det skriver Fondbolagens förening och hänvisar till enkätundersökningen, som i år genomfördes i november och besvarades av 1 827 personer.

Barnsparandet på ISK ökar 10 procent

Resultaten visar att sex av tio, 61 procent, sparar till sina barn på ISK – en ökning med 10 procent jämfört med i fjol.

En tredjedel direktsparar i fonder och 13 procent sparar i kapitalförsäkringar.

”Det är väldigt positivt att så många fortsätter att spara till sina barn under ett år med svaga börser och ökade hushållskostnader. Men att lägga pengarna på ett sparkonto riskerar att urholka pengarnas värde”, säger Philip Scholtzé, sparekonom Fondbolagens förening.

ANNONS
ANNONS

Viktigt att tänka på i ditt sparande till barnen

Tre av fyra sparar på olika konton till sina barn och i år sparar 51 procent i sitt eget namn, jämfört med 47 procent förra året.

Lika många, 47 procent, sparar i år i barnets namn men många ångrar sig och hade hellre sparat i sitt eget namn, framgår det.

”ISK är en jättebra sparform, men det gäller att tänka till när det används för barnspar. Du kan behöva komplettera med ett testamente för att säkerställa att pengarna tillfaller barnet om du skulle gå bort. Glöm heller inte att sparande på olika konton, om du har flera barn, kan skapa orättvisor”, säger Philip Scholtzé, i pressmeddelandet.

Nästan 9 av 10 sparar regelbundet till sina barn

88 procent väljer att spara regelbundet till sina barn – en ökning med 2 procentenheter jämfört med 2021.

Det vanligaste beloppet att spara till sina barn är upp till 499 kr (34 procent).

31 procent väljer att spara mellan 500-999 kr och 28 procent mellan 1000-1999 kr per månad.

ANNONS
ANNONS

Att köpa aktiefonder för pengarna som sparas till barnen har ökat i popularitet. 70 procent väljer nu det jämfört med 66 procent 2021.

Samtidigt sparar färre i räntefonder, 28 procent jämfört med 31 procent 2021.

Vanligast är att fördela sparpengarna på 2–4 fonder (42 procent).

Läs även: Så blir ditt barn miljonär – läs Buffetts tips [Dagens PS]