Många skriver testamente för att undvika bråk. Men ett slarvigt formulerat dokument kan ställa till det rejält. Det vet familjejuristen Arne Larsson allt om.
Skriva testamente? Akta dig för missarna


Mest läst i kategorin
Svenskarna är mer eller mindre usla när det kommer till testamente-skrivande. Mindre än två av tio har skrivit ett, enligt en undersökning genomförd på uppdrag av Hjärt-Lungfonden. Av dessa är det nästan en av fyra som uppger att de inte orkar sätta sig in i vad som gäller.
Men även bland de som skriver testamente kan okunskapen ställa till det. Det har familjejuristen Arne Larsson bevittnat.
Vanlig sambo-miss
Ett av de större misstagen Arne Larsson ser handlar om sambor som tror att de automatiskt ärver varandra. Men enligt lagen är det barnen som ärver – inte sambon. Det gäller särskilt om det finns särkullbarn.
“Vi ser ofta hur efterlevande tvingas sälja sin bostad för att barnen ska få ut sitt arv. Det är en situation ingen har räknat med”, säger Larsson i en intervju med E55.
För att undvika detta krävs ett testamente där man till exempel ger sambon rätt att bo kvar i bostaden. Därtill måste det vara juridiskt korrekt formulerat och bevittnat.
Senaste nytt
För detaljerat kan bli ett problem
Ett annat vanligt fel är att vara för specifik. Många tror att de gör rätt när de räknar upp en viss bil, ett särskilt bankkonto eller en bostad. Men i verkligheten förändras saker.
”Den som skriver tror att det är glasklart. Men verkligheten förändras – konton byts, bilar säljs, fastigheter ges bort. Då kan testamentet bli delvis ogiltigt”, säger Larsson.
I stället rekommenderar han att man skriver ”samtliga mina tillgångar”, om man inte har särskilda legat att dela ut.

Tänk ett steg längre
Därtill glömmer många att tänka ett steg längre. Vad händer om en arvtagare själv dör före dig? Ska arvet då gå till dennes barn eller till någon annan?
“Det måste man skriva. Många glömmer det helt”, säger Arne Larsson.
Ett enkelt tillägg i testamentet kan göra stor skillnad, till exempel att arvet ska fördelas mellan återstående arvingar eller gå vidare till den avlidnes barn.
Läs även: Pensionsmyndigheten: De dör först. Dagens PS
Vittnen krävs – samtidigt
Det kanske vanligaste misstaget är att slarva med bevittningen. Ett testamente måste undertecknas av två vittnen – samtidigt och i din närvaro. Att gå till en granne ena dagen och en kollega nästa räcker inte.
”Det ska ske vid samma tillfälle. Vittnena ska se på när du skriver under, och själva underteckna medan du är närvarande. Annars faller testamentet – det är så vi jurister uttrycker det”, säger Larsson.
Han tipsar om att samla två personer vid ett kort möte och göra det ordentligt direkt.
Ett original räcker inte vid gemensamt testamente
När två personer – till exempel makar eller sambor – skriver ett gemensamt testamente, krävs det extra tydlighet. Enligt Arne Larsson ska varje person ha ett eget originaldokument. Om bara ett original finns kvar när den sista parten dör, kan testamentet ifrågasättas.
”Domstolen ska då avgöra om en kopia kan likställas med ett original – det är en mycket svår bevisfråga”, säger han till E55.
Juristens fem råd
Avslutningsvis delar Arne Larsson med sig av fem tips till dig som vill skriva testamente:
- Undvik att nämna specifika tillgångar om det inte är nödvändigt.
- Tänk på vad som händer om en arvtagare dör före dig.
- Använd tydliga och etablerade formuleringar.
- Bevittna alltid testamentet på rätt sätt – två vittnen samtidigt.
- Skydda sambon genom att skriva testamente – lagen räcker inte.
“Ett testamente ska tåla framtiden”, avslutar Larsson.
Läs också: Varannan kvinna har inte råd att skiljas. E55

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.