Många oroar sig för att pengarna inte ska räcka som pensionär. Men stressen kan göra mer skada än nytta.
Pensionsångesten gör oss sjuka – därför ska du inte stressa


Mest läst i kategorin
Oro för pensionen är inget ovanligt. Varken bland svenskar eller amerikaner. Enligt en undersökning från det amerikanska fondbolaget Schroders uppger över 80 procent av pensionsspararna att de är bekymrade över sin framtida ekonomi.
Nästan hälften förväntar sig att ha mindre än 500 000 dollar i pension – långt ifrån det uppskattade “idealbeloppet” på 1,3 miljoner dollar.
I Sverige är läget snarlikt. Enligt en undersökning från Fundler från 2023 svarar 76 procent av svenskarna att de känner oro inför pensionen. Bland kvinnor är siffran ännu högre – hela 83 procent uppger att de är oroliga för sin ekonomiska framtid som pensionärer.
“Det är bistra tider nu i samhället och det märks så klart även på svenskarnas oro inför pensionen”, konstaterade Mohammed Salih, sparekonom på Fundler.
Fysisk och psykisk hälsa påverkas negativt
Men att stressa över pensionen kan få konsekvenser som sträcker sig långt bortom ekonomin.
Enligt den amerikanska sjukvårdsaktören CareFirst kan ekonomisk oro leda till huvudvärk, högt blodtryck, sömnsvårigheter och nedsatt immunförsvar. I en studie från Northwestern Mutual, vilken Investopedia skriver om, uppger nästan 70 procent av alla amerikaner att ekonomisk osäkerhet gjort dem deprimerade eller ångestfyllda.

Även i Sverige är sambandet mellan pengar och hälsa tydligt. En undersökning som Finansinspektionen gjort tillsammans med Folkhälsomyndigheten visar att personer med hög ekonomisk oro också rapporterar sämre hälsa.
“Ekonomisk oro skapar en sårbarhet och påverkar det övergripande finansiella välbefinnandet”, säger Sofia Tyréus, senior projektledare på FI.
Missa inte: Tusentals svenskar går miste om pensionspengar. Dagens PS
De som tjänar minst oroar sig mest
Oron är, kanske föga förvånande, störst hos personer med lägre inkomst.
Fundlers undersökning visar att nästan hälften av de svenskar som tjänar mellan 100 000 och 199 999 kronor per år är mycket oroliga för sin pension. Bland de som tjänar över 900 000 kronor per år är samma siffra bara 9 procent.
Kunskap och planering minskar oron
Trots den utbredda oron visar undersökningar att många har dålig koll på sin pension. Enligt Fundler är 70 procent av svenskarna osäkra på vilka avgifter de betalar, och 30 procent känner inte till den lagstadgade flytträtten.
För att minska stressen – och således minska risken för en negativ påverkan på hälsan – bör man först och främst öka sin kunskap.
“Det är oroväckande att så många vet eller åtminstone tror att de inte kommer att kunna leva ett gott liv efter pensionen”, säger Mohammed Salih. Han uppmanar svenskar att ta reda på hur mycket som krävs för att de ska känna sig nöjda – och börja agera utifrån det.
Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, håller med. I en artikel i Aktiellt betonar hon vikten av att göra en pensionsprognos och planera för hur man vill ta ut pensionen.
“Ju tidigare man får koll på hur pensionen funkar, desto bättre är förutsättningarna att kunna påverka den”, skriver hon.
“Det finns inget universellt belopp”
I USA påminner Kourtney Gibson, vd för pensionslösningar på TIAA, om att många av de höga beloppen som nämns i media kan skapa onödig oro.
“Dessa stora siffror tar ofta inte hänsyn till individuella omständigheter och kan skapa onödig ångest”, säger hon till Investopedia.
Deb Boyden på Schroders understryker att det inte finns något “one-size-fits-all”-belopp för en trygg pension:
“En del av pensionsplaneringen handlar om att göra en bedömning baserad på dina egna behov och mål i pensionen”.
Oro löser inget – agerande gör det
Oro inför pensionen är vanlig, och ofta befogad. Men att fastna i stressen riskerar att försämra både din hälsa och ditt framtida handlingsutrymme.
Budskapet från experterna är tydligt: Sätt dig in i din pension, gör en plan – och agera. Då slipper du inte bara oro i dag, utan ökar också chansen att leva gott som pensionär.
Läs också: Pensionen: Det kan du göra från hängmattan i sommar. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.