Dagens PS

Se upp – skattesmäll hotar svenska pensionärer

10 miljarder
I artikeln framgår det att flera svenska fastighetsmiljardärer åkt på en riktig smällkaramell på börsen, uppemot 10 miljarder har försvunnit. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 okt. 2021Publicerad: 12 okt. 2021

En skattesmäll i form av kvarskatt riskerar att drabba svenska pensionärer och den som ska gå i pension – men det går att undvika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett pressmeddelande på tisdagen varnar Skatteverket för att pensionärer eller blivande pensionärer kan åka på kvarskatt 2023.

Bakgrunden är att pension ofta kommer från flera utbetalare. Den som jobbar får även lön och de sammanlagda skatteavdragen på inkomsterna kan bli för låga.

För att undvika en skattesmäll 2023 är rådet till pensionärer eller den som ska gå i pension att kontrollera att pensionsutbetalarna gör tillräckligt stort skatteavdrag under 2022.

Så slipper du åka på kvarskatt

“Det enklaste sättet för att undvika kvarskatt är att be sin pensionsutbetalare eller arbetsgivare om att dra mer skatt. Du kan exempelvis höja ditt skatteavdrag på den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten. På så sätt kan du enkelt undvika kvarskatt”, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i pressmeddelandet.

Att skatteavdragen riskerar att bli för låga beror på att den som betalar ut huvudinkomsten drar skatt enligt tabell och eftersom övriga utbetalare bara drar 30 procent i skatt kan följden bli att du åker på kvarskatt.

Det går även att ansöka om skattejämkning för att undvika kvarskatt för den som inte vill höja skatteavdraget. Du som tänker ansöka om jämkning har emellertid bara några veckor på dig att göra det för inkomståret 2022.

Det måste göras senast den 8 november, framgår det.

ANNONS

Lönsamt att jobba men inte riskfritt

Dagens PS berättade för en tid sedan att över en kvarts miljon svenskar valt att jobba vid sidan av sin allmänna pension. Och det lönar sig att vara så kallad jobbonär.

”För ett typfall med lönen 32 000 kronor i månaden (2021) ger halvtidsarbete fram till 66 års ålder kombinerat med halvt uttag av allmän pension från 63 års ålder 1 900 kronor mer i allmän pension per månad livet ut jämfört med om personen i stället gått helt i pension vid 63 års ålder. Totalt sett kommer det ha gett en ökad inkomst på en halv miljon kronor efter skatt fram till 86 års ålder, jämfört med en pensionering vid 63 års ålder”, enligt beräkningar av Pensionsmyndigheten. Läs mer om det här.

Det ska betonas att det inte är helt riskfritt att jobba med pension. Även det kan resultera i en oväntad skattesmäll.

För den som hamnar du över gränsen för statlig skatt (i år 44 758 kr/mån) blir marginalskatten väldigt hög.

Kan tvingas betala statlig skatt

”En jobbonär får två inkomster, lön och pension. Risken finns att man når en inkomstnivå som kräver att man måste betala statlig skatt. Samtidigt är det bra att veta att man betalar en lägre skatt både på lön och pension från det året man fyller 66 år”, har Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, förklarat i Aftonbladet vilket Dagens PS berättade om då.

Enligt en undersökning från pensionsbolaget SPP kan varannan svensk tänka sig arbeta efter pension.

ANNONS

Läs även: Det kan bli dyrt att gå i pension vid 65 år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS