Expressen levererar åtta tips på hur du undviker att leva på svältmarginalen på ålderns höst – det här har du inte råd att missa!

ANNONS

Till att börja med (1) är rådet att vara klok och undvika svartjobb, eftersom det inte ger några pensionsinbetalningar.

Börja arbeta heltid tidigt är tips nummer 2.

Nästa goda råd (3) är att se till att få en tjänstepension av din arbetsgivare följt av råd nummer 4: att dela på deltiden – om ni till exempel är småbarnsföräldrar.

”Det viktigaste är att tänka jämställt kring detta, och dela på eventuellt deltidsarbete. Det är inte alltid det lönar sig att den som tjänar minst är hemma mest. Räkna i stället ordentligt på konsekvenserna, i stället för att gå på antaganden”, skriver Expressen.

Välj ett sparande du förstår dig på, till exempel indexfonder, är tidningens nästa rekommendation (5), se även till att vara medveten och aktiv i ditt sparande (6).

ANNONS
ANNONS

Ta risk – räds inte det (7); det här kan få ditt pensionskapital att växa, slår tidningen fast, som även råder dig att börja spara privat tidigt (8).

”Sparar du 500 kronor varje månad i 35 år i fonder på ett investeringssparkonto, ISK, har pengarna efter spartidens slut växt till över 550 000 kronor (före skatt, om avgiften är 0,5 % av avkastningen 5 % per år). Det innebär 3 000 kronor i pension varje månad under 15 år (före skatt)”, konstaterar Expressen.