Det är personer födda 1957 som hamnar i kläm av nya pensionsregler – nu rasar en pensionärsorganisation mot riksdagsbeslutet.

ANNONS

Dagens PS har tidigare berättat om den utsatta gruppen bland 50-talister, personer födda 1957, som på grund av nya regler inte får ta del av det höjda grundavdraget nästa år.

I praktiken innebär det att just denna grupp nyblivna pensionärer får betala högre skatt, oavsett om de går i pension eller fortsätter jobba.

Även personer födda 1958 drabbas men då av förhöjd pensionsålder.

Kravet är att man ska fylla 67 år samma år för att omfattas av det förhöjda grundavdraget, skriver Expressen och hänvisar till riksdagens beslut i maj i år som även påverkar skattereglerna.

Pensionsorganisationen SPF Seniorerna rasar mot regeringen och kräver i en skrivelse, som även gått ut till myndigheter, att orättvisan i pensionssystemet rättas till, statens bristande förmåga att synkronisera välfärdssystem och regler”, heter det i skrivelsen, berättar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Enligt SPF Seniorerna riskerar omkring 100 000 personer att drabbas.

”Sammanfattningsvis menar SPF Seniorerna att staten ser på 57:orna som pensionärer från 65 års ålder i alla avseenden (sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen upphör att gälla och pensionssystemets grundskydd tar vid) förutom vad gäller det förhöjda grundavdraget. Man pekar på bristen på övergångsregler som gör att just denna årskull hamnar i kläm”, skriver tidningen.