Dagens PS

Larmet: Fler pensionärer i skuldträsket

skulder
Alltfler äldre får brev från Kronofogden – och alltfler upptäcker att pengarna inte räcker till att betala skulderna. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 29 jan. 2024Publicerad: 29 jan. 2024

Fler jobbar längre. Det är samtidigt fler äldre som har skulder hos Kronofogden. Här är paradoxen som ger ett skuldberg som växer.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig om konsumtionsskulder. Skulder relaterade till fordon och skatteskulder parallellt med exempelvis räkningar för vård och hemtjänst.

Det gäller de äldres skulder hos Kronofogden.

”Det är alla typer av skulder som ökar hos de äldre. Men de enskilda målen ökar mest, det vill säga skulder där det inte är staten som är fordringsägare”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, till SvD.

Det finns en tragisk logik i det.

När arbetsinkomsten försvinner och pensionsnivåer tvingar fram en lägre levnadsstandard för många, är steget nära till att kompensera det de vägar man kan.

Snabbare bland äldre

Dagens PS har tidigare skrivit om hur skulderna bland äldre nu ökar snabbare än bland befolkningen i stort.

Antalet skuldsatta som är registrerade hos Kronofogden är i dag drygt 410 000 personer. Bland dem över 65 år har antalet skuldsatta ökat med 9 procent.

ANNONS

De äldres skuldberg hos fogden uppgår nu till mer än 25 miljarder kronor – ungefär en femtedel av de totala skulderna på 119 miljarder kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Tydligt trendbrott

Det kan vid en snabb anblick verka rimligt.

65-plussarnas skulder hos Kronofogden motsvarar i stort deras andel av befolkningen.

Men det är ett tydligt trendbrott. Tidigare var svenska äldre inte alls i lika hög grad ekonomiskt utsatta så att man i den här omfattningen hamnade hos Kronofogden.

Samtidigt ser vi andra och starka trender bland våra äldre i Sverige. Medellivslängden stiger och var 2023 nära 85 år för kvinnor och drygt 81 år för män.

SCB räknar med att medellivslängden kommer att stiga ytterligare drygt fem år för kvinnor och sju år för män till år 2070, refererar Ekonomifakta.

Lång tid som pensionär

ANNONS

Det innebär ett 20-årigt perspektiv på pensionen och livet som pensionär – och det i ett läge där det offentliga pensionssystemet brottas med stora problem.

Samtidigt stiger också andelen som fortsätter att arbeta efter den 65-årsdag vi fortfarande betraktar som pensionsdagen.

Förra året arbetade 211 000 personer i åldern 65-74 år och antalet arbetande bland äldre har stigit med nästan 70 procent det senaste decenniet.

”Kan inte betala”

När vi då redan i dag ser hur allt fler äldre hamna skuldsatta hos Kronofogden ser analytikerna det som toppen på ett kommande isberg.

”Den som är 25 har hela livet på sig att betala sin skuld, men den som är 85 kan inte betala tillbaka”, konstaterar Davor Vuleta.

21 600 i snitt

2022 var den genomsnittliga totala pensionen (både allmän pension och tjänstepension) 21 600 kronor per månad – för kvinnor 18 200 kronor och för män 25 500 kronor, enligt Pensionsmyndigheten.

ANNONS

2023 hade 55 900 personer över 65 år skulder hos Kronofogden för indrivning, att jämföra med 51 400 året innan.

Läs även:

Svenskarnas skulder skenar – särskilt hos den här gruppen Dagens PS

Studie: Skulder dubblar självmordsrisk – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS