7,9 miljarder kronor är nämligen på väg in till pensionsspararna.

ANNONS

Dagens PS har tidigare berättat att miljarderna – som består av fondrabatter – varje år sätts in på svenskarnas premiepensionskonton.

Där till ramlar också arvsvinster från pensionssparare som avled under fjolåret in på pensionsspararnas konton, enligt Dina Pengar i Expressen rör det sig om en summa på 3,1 miljarder kronor av det totala beloppet.

”Genom att rabatterna finns, och också att ett tak finns för hur stor avgiften får vara, leder till att det påverkar pensionerna positivt. Du får helt enkelt en högre pension”, säger Marcus Lindenius, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till tidningen, som uppger att du i dag kan logga in hos Pensionsmyndigheten och se hur mycket pengar det blir för din egen del.

”Det är bra att med jämna mellanrum ser över ditt fondsparande inom premiepensionen och nu är ett bra tillfälle”, deklarerar Marcus Lindenius i Dina Pengar-artikeln, där tipset är att kontrollera två saker när du går in på ditt PPM-konto.

Dels handlar det om att ta reda på hur höga avgifter du har på ditt fondsparande, dels hur värdeutvecklingen ser ut.

ANNONS
ANNONS

Rådet är att byta fond om avgifterna är högre än snittet och om värdeutvecklingen dessutom är sämre.

AP7Såfa, den så kallade soffliggarfonden, är ett fondval som rekommenderas av Dina Pengar mot bakgrund av att avgiften är lägst och värdeutvecklingen bättre än genomsnittet.