Mer är så får inte de pensionärer som har det sämst ställt. För de rikaste pensionärerna sänks skatten däremot med 661 kronor per månad.

ANNONS

Under budgetmötet i Harpsund på torsdagen meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) att det nu blir verklighet att skatten sänks för omkring en miljon pensionärer, vilket hon tidigare aviserat.

Förslaget kostar enligt beräkningar svenska staten 4,3 miljarder kronor, uppger Dina Pengar i Expressen där experter välkomnar finansministerns löfte.

”Det är inte mer än rättvist”, säger sparekonomen Frida Bratt på Nordnet till Dina Pengar och får medhåll av Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn, som säger att reformen ”gynnar en grupp som halkat efter i inkomstökningen”.

Regeringens ambition är att minska gapet mellan pensionärer och arbetare och skatten på pensionen har sänkts under både 2016 och 2018.

När skatten nu sänks ytterligare. I år är det pensionärer med medelhög och hög pension som drar längsta strået.

Dina pengar redovisar med hänvisning till budgetpropositionen för 2019 vilka belopp det handlar om per månad i skattesänkning på pensionen.

För de pensionärer som har en pensionsinkomst på 36.000 kronor sänks skatten med 661 kronor.

ANNONS
ANNONS

Nästan lika mycket, 653 kronor, blir skattesänkningen för dem som har 34.000 kronor i pension.

De pensionärer som har det bäst ställt eller någorlunda bra pension får flera hundralappar i skattesänkning per månad medan de allra fattigaste pensionärerna med en pension på 18.000 kronor endast får 35 kronor i skattesänkning per månad, framgår det i artikeln.