Många pensionärer med betoning på par uppges vara extra sårbara när räntorna ökar och el- mat- och bränslepriser rusar – vargavinter hotar, varnar pensionsexpert.

ANNONS

Enligt nya beräkningar av Länsförsäkringar har pensionärer, beroende på hemvist, som mest 8 300 kronor mindre att leva på i månaden jämfört med för två år sedan.

”Många pensionärer kommer att behöva vända på varenda krona för att klara av vargavintern”, varnar Trifa Chireh, pensionsekonom hos Länsförsäkringar, i Expressen.

Kraftigt stigande räntor, höga mat- och bensinpriser men allra hårdast slår de skenande elpriserna mot svenskarna och då mot hushåll i södra Sverige, särskilt bosatta i villa.

Det handlar om många tusenlappar mindre i plånboken varje månad.

Och i den tuffaste skottlinjen hamnar pensionärer som uppges vara mer sårbara än privatpersoner i allmänhet.

”En person som fortfarande arbetar kan löneförhandla för att höja inkomsten när allt blir dyrare. Det kan inte pensionären”, konstaterar Trifa Chireh i Expressen.

Även om pensionerna höjts har utgifterna ökat mer och rådet för att övervintra i det bistra klimatet är att dra ner på elförbrukningen, planera matinköpen bättre och utnyttja rabatterbjudanden.

Fattigpensionärer kan, framgår det i Expressens artikel, ha rätt att bli medlem i sociala matbutiker och därmed handla mat till betydligt subventionerade priser.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Elkunder får betala sexdubblad dold avgift [Dagens PS]

Läs mer: Nu blir ditt vatten 25 procent dyrare [Dagens PS]

Missa inte: Pension: Smäll på tiotusentals kronor hotar 50-talister [Dagens PS]