Dagens PS

Expert: Flytta din pension nu – casha hem miljoner

flytta pension miljoner
Den som är mitt i livet kan tjäna miljoner på att flytta sin pension till en avgiftsfri lösning. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 apr. 2022Publicerad: 12 apr. 2022

Avgiftstaket gör det möjligt att flytta pensionen till en låg kostnad och för den som är mitt i livet kan det ge miljoner, enligt sparekonom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sparekonomen Frida Bratt konstaterar på Nordnets blogg att det går att spara enorma summor pengar – till och med miljoner – på att flytta sin pension till lägre avgifter.

Genom avgiftstaket, en reform som bara är ett år gammal, är det möjligt att flytta sin pension till en maximal kostnad av 600 kronor – något som tidigare kunde kosta tiotusentals kronor – och därigenom få miljonavkastning på sin pension.

I tre räkneexempel som Bratt ställt upp och där alla personer är 35 år, det vill säga mitt i livet, framgår det i ett av fallen att besparingen blir hela 1,7 miljoner kronor.

Så får “Anna” 1,7 miljoner kronor mer i pension

Det är “Anna” som i dag betalar 360 kronor om året och har en rörlig avgift på 0,65 procent av kapitalet för sin pensionslösning där 4 800 kronor sätts av varje månad i tjänstepension..

Om hon flyttar sin fondförsäkring och får noll kronor i avgifter kommer Anna, som nu alltså är 35 år, ha sparat 860 000 kronor vid uppnådd pensionsålder 65 år.

“Men även under uttagstiden, de 15 åren från det att Anna är 65 år, kommer pengar att sparas på de lägre avgifterna. Totalt handlar det om en besparing på 1,7 miljoner kronor”, skriver Frida Bratt som utgår från att pengarna växer snabbt med ränta på ränta-effekten.

Bratt: Då kan avkastningen bli ännu högre

ANNONS

I de andra exemplen gör också pensionsspararna stora besparingar på att flytta sina nuvarande pensionsförsäkringar till avgiftsfria lösningar.

I samtliga räkneexempel har Bratt kalkylerat med en snittavkastning på 6 procent och inte tagit med eventuella fondavgifter, men samtidigt brukar marknaden växa med 8 procent per år och inte låga 6 procent, så i den meningen jämnar det ut sig.

“Väljs indexfonder med max 0,3 % i avgift kan man gott och väl lyckas få en högre avkastning än den jag räknat med. Jag har räknat på en avkastningsskatt på 0,5 %”, förklarar Nordnets sparekonom i bloggen.

Läs även: Ekonom: Familjer förlorar miljoner av pensionen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS