Skandias koncernchef pekar i debattartikel i Di på varför svenska pensioner dalar i världsrankning och hamnar på jumboplats i Norden.

ANNONS

Det är första gången på länge, skriver Skandias koncernchef Frans Lindelöw, som Sverige enligt en global mätning har Nordens sämsta pensionssystem.

Sverige har på tio år fallit från fjärde till åttonde plats, enligt Melbourne Mercer Pension Index, konstaterar han och jämför med hur det såg ut 2012 med 2022 i den årliga världsrankningen av länders olika pensionssystem.

Sverige får lågt betyg, framgår det, när det gäller om systemet erbjuder tillräckliga pensioner.

Saknas incitament för sparande till pensioner

En annan faktor som bidragit till att vi inte längre anses som ett föredöme på området är att eget sparande till pensionen inte uppmuntras.

I en ny Novus-undersökning i Skandias regi uppger en av fem svenskar att de minskat sitt sparande till pensionen, förklarar Skandiatoppen i Di.

En rad åtgärder krävs för att Sverige åter ska få ett pensionssystem i världsklass, skriver Skandias högste chef på Di debatt. (Foto: TT)

Inflationsökningen, pensionspopulism och en ohållbar förväntan på pensionen kräver nya åtgärder och lösningar för att minimera risken att pensionssystemets långsiktighet eroderar, slår Frans Lindelöw i sitt debattinlägg.

”Det svenska pensionssystemets robusthet har till stor del byggts genom långsiktiga beslut med bred förankring i riksdagen – inte genom valrörelsedopade budgivningar”, skriver Skandias koncernchef i Di och efterlyser ett tryggare premiepensionssystem med öronmärkta pengar från den allmänna pensionen.

ANNONS
ANNONS

Där till borde en ny sparform, Allemanspension, komma på plats för premiera sparade framför skuldsättning, anser Lindelöw.

Läs även: Dråpslag: Tusenlapp lägre än garantipension – trots 40 års arbete [Dagens PS]

Läs mer: Julklapp till pensionärer: 14 000 mindre att leva på [Dagens PS]