Får ”skaka galler” på Ritz-Carlton.

annons
annons

I vanliga fall gästas hotellet i Saudiarabiens huvudstad Riyad av välbeställda affärsmän, som checkar in i de majestätiska sviterna.

Men i dag tjänar Ritz-Carlton alltså som fängelse till följd av korruptionshärvan i landet, rapporterar SVT Nyheter och refererar till New York Times.

”På grund av oförutsedda bokningar av lokala myndigheter som kräver en förhöjd nivå av säkerhet, så har vi inte möjlighet att ta emot gäster. . . förrän vi har återgått till normal verksamhet”, var det besked som nådde hotellgästerna för en och en halv vecka sedan; de bussades sedan till andra hotell i staden för att hotellet skulle bereda plats åt helt andra hotellgäster.

Över 200 personer greps i den omfattande korruptionshärvan och kungarikets justitieminister har enligt artikeln konstaterar att motsvarande 840 miljarder kronor är på vift.

”Bedömare menar dock att tillslagen främst är ett sätt för den äregirige och oberäknelige kronprinsen – som i praktiken styr Saudiarabien – att befästa sin politiska makt. När Mohammed bin Salman i somras upphöjdes till kronprins rörde det upp starka känslor, även inom kungahuset. För att tysta kritiker har 32-åringen vid tidigare tillfällen röjt meningsmotståndare och rivaler ur vägen, bland annat genom att sätta dem i husarrest”, skriver SVT Nyheter, som uppger att minst elva prinsar är gripna i härvan varav flera nu huserar på Ritz-Carlton, som rapporteras vara omringat av polisbilar.

ANNONS
ANNONS

Inget av de 492 rummen på lyxhotellet går nu att boka då det förvandlats till fängelse.