Det säger Claes Hemberg apropå dagens frossa på aktiemarknaden.

Som Dagens PS kunde berätta i morse rasade Stockholmsbörsen med 4 procent i efterdyningen av det historiska raset på Dow Jones i USA, som även satte avtryck på Asiens börser med kraftiga nedgångar överlag.

I Stockholm bromsar det dramatiska börsfallet nu in, men Claes Hemberg – sparekonom på Avanza – säger att aktiesparare bör förvänta sig fler sättningar framöver.

”Vi har haft räntor som har fallit i 35 år, och blivit billigare och billigare. Nu plötsligt ska de stiga. Det är en väderleksförändring, det kommer en hagelstorm och vi vet inte riktigt hur vi ska klä oss för den. Men vi kommer överleva det också”, säger Hemberg till Morgonstudion i SVT.

Till Skillnad mot sin yrkeskollega Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, tror Claes Hemberg inte på något gott börsår 2018.

Han kalkylerar tvärt om med att det kan bli skakigt i konjunkturen i Sverige.

Båda experterna är dock överens om att aktiesparare som vill ha pengar till sommaren inte bör vara exponerade mot börsen över huvud taget.

”Då ska man inte spara i aktier”, säger Landeborn till SVT och förordar, i likhet med Claes Hemberg, en lång horisont på aktiesparandet.

ANNONS
ANNONS

Att börsen åker lite karusell uppochned är inget konstigt, slår proffsen fast.

”Det handlar om ränteoro, det behöver inte vi vanliga människor vara oroliga för”, säger Claes Hemberg med anledning av morgonens börskalabalik.