Dagens PS

Ny trend: Anställda vill ha betalt i dollar

person med dollar
Dollar är en populär lönevaluta i internationella företag just nu. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 nov. 2022Publicerad: 16 nov. 2022

Storbritannien upplever en våg av anställda som vill ha sin lön i amerikanska dollar. Det har blivit en ny förhandlingsfråga på arbetsmarknaden. Skillnaderna i valutans värde blir en helt egen dimension på den internationella arbetsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Storbritannien, där utbytet med amerikanska bolag är stort, har en ny trend växt fram: Medarbetare och konsulter till amerikanska bolag ber att få betalt i dollar och inte i det katastrofalt dumpade pundet. Svaret är för det mesta nej, skriver Bloomberg.

Men för en liten grupp välbetalda yrkesmän med utländska kopplingar lyckas det. För dem har nedgången i pundet inneburit ett rejält påslag i lön.

Förhandlingarna pågår framför allt i ett antal multinationella företag. Många av dem använder dock standardiserade löneskalor knutna till dollarn.

Pund i stället för dollar kan bli reallönesänkning

Vissa sätter kursen för hur lönen ska översättas i lokal valuta en gång i början av året och överväger redan vilka siffror som ska användas för 2023.

Därefter behåller man den lönen hela året. Resultatet kan att bli att kursen kan avvika stort från valutautvecklingen, vilket i reallön kan innebära en rejäl sänkning för britter.

Samtidigt har bolagen ett intresse av att hålla kontrakten så förutsägbara som möjligt och att betala i pund.

Även utstationerade personer med anställning på svenska och andra europeiska företag vill gärna hellre ha betalt i annan valuta. Men där finns inte samma täta koppling till USA mellan arbetsmarknaderna. Dessutom kan EU-regleringar komplicera förhandlingar om att få lön i annan valuta – inte minst för personal på banker, enligt Bloomberg.

Läs också:

ANNONS

Slutsats: Kronan köpvärd trots allt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]