Dagens PS

Ny regel: Sluta jobba vid 62 – med hög pension

Pension
Vissa vill sluta jobba tidigare – och få mer tid över till annat (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 09 juli 2025Publicerad: 09 juli 2025

En ny lagändring har gjort det möjligt att pausa sin tjänstepension. Det kan bli ett oväntat guldläge för den som vill sluta jobba tidigt. Med rätt strategi går det nu att få nästan full pension från 62 års ålder, visar nya beräkningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att gå i pension är inte längre oåterkalleligt.

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som ger dig rätt att pausa utbetalningen av tjänstepension under de fem första åren. 

“Med den här förändringen blir det win-win-win för individ, arbetsgivare och samhälle”, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i fjol

En av baktankarna med förändringen var att uppmuntra äldre att jobba vidare efter pensioneringen – något som är nödvändigt när allt fler människor skjuter upp dödsbädden. 

Men enligt pensionsexperten Håkan Svärdman på Folksam kan regeln användas till något helt annat.

”Den som har höga avsättningar till tjänstepensionen och som har fått ihop ett rejält tjänstpensionskapital när de har passerat 60 år skulle faktiskt ha möjlighet att tidigarelägga sin pension med hjälp av den här regeln”, säger han enligt E55

Så fungerar upplägget

Enligt Svärdman kan du börja ta ut din tjänstepension från det år du fyller 62, till exempel uträknat på tio år. Det kan ge mellan 50 och 90 procent av lönen – i räkneexemplet hela 89 procent av slutlönen.

​​Fem år senare, när du fyller 67, pausar du uttaget och förlänger utbetalningen av det återstående kapitalet till tio år. Samtidigt börjar du ta ut full allmän pension.

ANNONS

Det kapital som finns kvar fortsätter under tiden att växa. När du återupptar tjänstepensionen blir därför den fortsatta utbetalningen fortfarande relativt hög.

”Det ger i bästa fall en jämn och relativt hög pensionsinkomst långt upp i åren – även om uttaget påbörjats flera år före riktålder”, säger Svärdman.

Allmän pension
När du fyller 67 börjar du ta ut full allmän pension (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Missa inte: Överraskande besked för tusentals – får 2 200 extra per månad. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Exemplet: 95 procent av lönen

Med rätt förutsättningar kan det här ge mycket goda resultat. 

Enligt Folksams exempel får en person som går i pension vid 62 års ålder först ut 89 procent av sin slutlön. När den allmänna pensionen slår in vid 67 år höjs den totala pensionsinkomsten till 95 procent.

Men för att det ska fungera krävs en lön över 54 167 kronor i månaden och att du har en premiebestämd tjänstepension. Har du i stället en förmånsbestämd pension kan det få motsatt effekt – då bör du inte använda denna strategi.

Skatten: en dyr nackdel

ANNONS

Men det finns en baksida, och den stavas skatt. Eftersom du inte får det förhöjda grundavdraget förrän vid riktåldern, blir skatten högre under åren 62–67.

Enligt Folksam kan det handla om 1 500–3 000 kronor mer i skatt per månad, vilket innebär över 200 000 kronor i förlorade pengar totalt under perioden.

”Om man i stället jobbar till 67 så kommer såklart pensionen att bli väsentligt mycket högre, i vissa fall 110–120 procent av lönen. Men jag kan tänka mig att många anser att det inte är nödvändigt och att de hellre skulle pensionera sig tidigare – om de har råd med det”, säger Svärdman.

”Kommer jag ens hinna ta ut allt?”

Att gå i pension tidigt kan kännas lockande, men Svärdman påminner också om livslängden.

”Faktum är att hälften av oss inte kommer att bli så gamla”, säger han. Han menar att du måste fundera på din livssituation: hur länge du tror att du lever, hur du bor, om du kan sälja din bostad och om du har andra tillgångar att leva av.

Läs också: Vänta med pensionen – och förlora hundratusentals kronor? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS