Nu kommer ett nytt förslag från regeringen. Det innebär att det snart kan bli bråttom för föräldrar att ansöka om ersättning när barnet är sjukt.
Ny regel – kan påverka alla vabbande föräldrar


Mest läst i kategorin
Den som är hemma för vård av sjukt barn, så kallad vab, kan få ersättning från Försäkringskassan.
I dag har föräldrar upp till 90 dagar på sig att skicka in sin ansökan. Men det vill regeringen ändra på.
“Jag tycker att 30 dagar känns som en bra gräns”, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till Sveriges Radio.
Förslaget kommer från en statlig utredning som tillsattes av den förra regeringen.
Bedömningen är att 90 dagar är för generöst och ökar risken för felaktiga utbetalningar. Det gör det svårare för både Försäkringskassan att kontrollera, och för föräldrarna att fylla i rätt uppgifter.

Fel i miljardklassen
Bakgrunden är ett växande problem. När Försäkringskassan undersökte fenomenet 2022 visade det sig att det felaktigt betalades ut nästan 1,4 miljarder kronor i tillfällig föräldrapenning under 2021. Det motsvarar 13,8 procent av hela vab-utgiften det året.
Den vanligaste orsaken är att personer ansöker om vab samtidigt som de faktiskt arbetar eller låter barnet gå i förskolan – något som inte är tillåtet. Den typen av fusk stod för över 1,3 miljarder kronor. Av dessa fall bedöms mer än hälften vara avsiktliga.
Försäkringskassan själv låg bakom enbart 0,2 procent av de felaktiga utbetalningarna, enligt samma rapport.
Regeringen förbereder nytt förslag
Det nya förslaget om 30 dagar finns med i regeringens senaste budgetproposition. Exakt hur förslaget kommer att se ut är ännu inte klart, men inriktningen är tydlig.
“Det handlar helt enkelt om att vi gör ju ett gediget arbete just nu med att minska felaktiga utbetalningar. Det ska vara lätt att göra rätt, men också beivra bidragsbrottsligheten”, säger Anna Tenje.
Kontrollerna har ökat
Försäkringskassan har under våren trappat upp sina kontroller av vab-ansökningar. Enligt myndigheten finns det en växande grupp som fuskar, till exempel genom att anmäla vab samtidigt som de jobbar.
“I dag är det lätt att ansöka om vab och pengarna kommer fort. Tyvärr ser vi att det finns en grupp som begår bidragsbrott och vi gör allt vi kan för att hitta och lagföra de personerna”, säger Peter Fausö, chef för Försäkringskassans kontrollverksamhet, i ett pressmeddelande.
Fusket uppskattas kosta skattebetalarna runt 800 miljoner kronor per år.
Får kritik från funktionsrättsorganisation
Alla är dock inte positiva till att korta ansökningstiden.
Kristina Heilborn, förbundssekreterare på Riksförbundet FUB, är orolig för att vissa föräldrar inte kommer hinna med.
“Risken är att det inte hinns med, att det inte kommer kunna göras. Det är nämligen redan väldigt mycket administration, kontakter och åtgärder som måste göras från föräldrarnas sida”, säger hon till Sveriges Radio.
Läs också:
De är största förlorarna på vab. Dagens PS
Stockholm: Var femte vabbdag borta. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.