Robotar kommer att ta över stora delar av arbetstillfällena i framtiden, det är många experter övertygade om. Men vad händer med oss människor när de flesta av arbetsuppgifterna automatiseras?

ANNONS

Multientreprenören Elon Musk, som chockat världen tidigare med högtflygande planer, har en järv prognos för framtiden. Miljardären som tror att vi med största sannolikhet lever i en simulering spår att framtiden för människan blir en tillbakalutad tillvaro. Eftersom de flesta yrken kommer att skötas av robotar, AI och datorer kommer många människor inte behöva jobba över huvud taget.

Men lön kommer vi få i alla fall, tror han.

”Jag tror att det är ganska sannolikt att vi kommer att ha en universell grundikomst, eller något liknande, tack vare automation. Jag vet inte riktigt vad man annars skulle göra. Människor kommer ha tid över att göra andra saker, mer komplexa och intressanta saker”, säger han i intervju med CNBC som citeras av The Independent.

Den stora frågan blir hur människor ska leva i en värld med ”onekligen mer fritid” och där AI blir en allt större del av tillvaron, menar han.

MISSA INTE: Så skulle Musks galna plan kunna döda dig – 7 sätt [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Musk överlistade bank – fann dold miljardskatt [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: Elon Musk says people should receive a universal income once robots take their jobs [The Independent] >