Dagens PS

Millennials väntar på miljonarv – riskerar att bli blåsta

Millennials arv
Väntan på arvet är lång, mödosam – och kanske helt meningslös (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 10 aug. 2024

Den stora förmögenhetsöverföringen spås bli den största i historien. Men det kan visa sig bli en rejäl besvikelse för unga vuxna som räknar med ett stort arv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många unga vuxna förbereder sig för vad som beskrivs som “The Great Wealth Transfer”; en enorm förmögenhetsöverföring där 90 biljoner dollar väntas föras över från äldre generationer till deras barn och barnbarn.

Men nya undersökningar visar att millennials och Gen Z kan stå inför en verklighetskrasch när det visar sig att arvet de väntat på kanske inte blir så generöst som de trott.

Förväntningar som spricker

Undersökningar från Northwestern Mutual avslöjar en stor diskrepans mellan vad yngre generationer förväntar sig och vad äldre generationer faktiskt planerar att lämna efter sig. 

Medan 32 procent av alla millennials och 38 procent av de i Generation Z tror att de kommer att få ett arv, är det bara 22 procent av alla babyboomers och Gen X som faktiskt planerar att ge ett.

En del av förklaringen ligger i att människor lever längre idag, skriver Fortune

När äldre generationer når 80- och 90-årsåldern, har de ofta förbrukat en stor del av sitt kapital på sjukvård, levnadskostnader och andra utgifter. Det innebär att arvet kan vara mindre än vad deras barnbarn hoppats på – och i vissa fall, knappt existerande.

“När de väl överlåter sina tillgångar vid sin död, är de ofta i 80- eller 90-årsåldern. Vid det laget kan deras barn dessutom själva vara pensionärer”, säger förmögenhetsrådgivaren Justin Neal.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Arv som livlina

För många unga vuxna, särskilt millennials, är ett potentiellt arv mer än bara en bonus – det ses som en nödvändighet. 

Enligt undersökningen ser hela 59 procent av alla millennials sitt förväntade arv som “mycket viktigt” eller “avgörande” för deras långsiktiga ekonomiska säkerhet. 

Men vad händer om pengarna aldrig kommer?

Millennials har redan fått kämpa med ekonomiska utmaningar som få tidigare generationer har upplevt – från finanskrisen 2008 till skyhöga bostadspriser och en pandemi som kastade omkull arbetsmarknaden. För vissa har tanken på ett arv varit en ljusglimt i en annars osäker ekonomisk framtid.

Fler vill ge bort sin förmögenhet – medan de lever

Samtidigt visar det sig att många rika familjer idag föredrar att använda sin förmögenhet för att förbättra sina barns liv medan de fortfarande lever, istället för att vänta tills de går bort. 

Detta kan innebära allt från att hjälpa till med utbildning, bostadsköp eller andra investeringar, till att donera pengar till välgörenhet eller andra ändamål som ligger familjen nära hjärtat.

ANNONS

För rika familjer som redan har vuxna barn med egna tillgångar, kan arvsplaneringen handla mer om att undvika höga skatter än om att överföra rikedom. Detta kan resultera i att pengar och tillgångar fördelas på andra sätt än vad nästa generation förväntar sig.

Arv eller inte?

Den stora frågan är om den förväntade förmögenhetsöverföringen faktiskt kommer att ske som planerat, eller om det blir en av historiens största ekonomiska besvikelser för den unga generationen som hoppats på en enkel väg till finansiell trygghet. 

Med längre livslängd, högre levnadskostnader och en förändrad syn på förmögenhetsfördelning, riskerar millennials och Gen Z att bli den generation som får vänta längst – och få minst.

Läs också: 

Det är viktigast när millennials söker jobb. Dagens PS

“Generation Genväg” vill ha hög lön – och låga krav. Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS